lauantai 8. joulukuuta 2012

Joy for Life Retreat Ruotsissa

Vuoden takainen Victoria Boutenkon luento Suomessa saa jatkoa uudessa laajennetussa muodossa Ruotsin maalla. Victoria perheineen järjestää viikon mittaisen retriitin kauniissa Mundekullan kurssikeskuksessa.

Tarkempia tietoja kurssisisällöstä englanniksi seuraavassa:


Joy for Life Retreat in Sweden

Seven days of green smoothies by Victoria Boutenko and
The Work of Byron Katie, presented by Tom Compton
June 6th (Monday) to June 12th (Sunday), 2011

Our retreat in Sweden will be held at Mundekulla Retreat Center, peacefully and beautifully located.



At the Joy for Life Retreat, our days are packed with activities. Green smoothies made from fresh organic produce, are served four times daily and documentaries from Victoria’s personal collection are shown on a big screen every evening.

Victoria Boutenko lectures twice a day. Some of the topics she covers include:
• Understanding Detox
• The Self-Healing Ability of the Body
• History of Eating
• Strengthening Immunity
• Taking Care of Skin, Hair, Teeth and Eyes
• The Nutritional Value of Greens
• Travelling with Raw Foods
• Women’s Health
• Organic vs. Conventional
• Raw Food on a Budget
• Parasites
• Colon Health
• Q & A

Tom Compton guides the daily workshops introducing the work of Byron Katie, which help:
• To identify stressful thoughts
• To question stressful thoughts
• To live with less fear
• To minimize stress in everyday life
• To resolve conflicts
• To improve relationships

Valya Boutenko teaches a morning fitness program and yoga. She also lectures on
• Food Demo: Green Smoothies for Any Occasion
• Restoring Vision Naturally
• Helping Children Become Healthy
• Q & A

Sergei Boutenko leads a variety of workshops:
• Wild Edible Walk
• The Nutritional Superiority of Greens
• Salsa Dancing
• Short distance hikes
• Q & A

perjantai 7. joulukuuta 2012

Uudet kuviot

Vuosi on alkanut uusilla kuvioilla. En yleensä kirjoita blogiini sen kummemmin työkuvioistani, sillä blogini ei ole mainostarkoitukseen vaan terveystiedon jakamiseen. Kuitenkin työstäni ravintoneuvojana johtuen nämä kaksi asiaa nivoutuvat yhteen.

Tästä syystä ajattelin ilmoittaa teille kaikille lukijoille uudet yhteystietoni sekä uuden internetsivustoni osoitteen. Ravitsemuksesta kiinnostuneille sieltä voi löytyä jotain ajankohtaista ja tarpeellista tietoa. Tervetuloa siis vierailemaan sivuillani

Sivuilta löytyvät myös päivitetyt yhteystietoni.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

TV-vinkki

Olen aikaisemmin kirjoittanut paljon maitohappobakteereista, niiden tärkeydestä ja siitä, kuinka syömämme ruoka muuttaa suoliston bakteerikantaa sille suotuisaksi tai haitalliseksi riippuen syömästämme ruoasta. On selvää, että syömämme ravinto vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti ja voi muuttaa solujamme ja geenejämme.

Aiheeseen liittyvä hyvä TV-dokumentti "Ravinto ja geenit" esitettiin maanantaina YLEllä. Kyseinen PRISMA dokumentti on nähtävissä YLEAREENAssa kuukauden ajan.

Toinen mielenkiintoinen ja suosittelun arvoinen dokumentti on Tiededokumentti: Tappava kalsium. Myös tämän dokumentin löytää uusintana YLEAREENAsta vielä reilun viikon ajan.

Antoisia katseluhetkiä!

Mitä sinulle on kehon kuuntelu?

Kehon kuuntelun määritteleminen tai kuvaaminen on mielestäni vaikeaa ja jää usein hyvin epämääräisiksi sanoiksi. Näistä lukijan voi olla vaikea ammentaa mitään selkeää omaan elämään ja kokemusmaailmaan. Konkreettisemmat käytännön esimerkit sen sijaan toimivat usein kaikessa paljon selkeämmin.

Oma kokemus on rikkaampaa kuin mikään muu. Sitä ei voi kukaan kumota tai sinulta viedä. Haluaisinkin sinun osallistuvan tämän aiheen käsittelyyn jakamalla kommenttiosuuteen oma kokemuksesi kehon kuuntelusta. Esimerkki kokemus voi liittyä niin ravitsemukseen kuin muihinkin hyvinvoinnin osa-alueisiin.

Kokemusten jakaminen rikastuttaa elämää. Voimme kaikki oppia niin paljon toisiltamme. Jos ei muuta, niin ainakin sen, miten eri tavoin jokainen meistä voi reagoida eri asioihin ja silti olemme kaikki ”normaaleja”. On normaalia olla erilainen. Aivan samoin kuin joka ikinen lumihiutale on uniikki oma yksilönsä.

En pohjusta aihetta tämän enempää, vaan annan puheenvuoron teille. Ole hyvä, sana on vapaa. :)

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

BALANSSIA, BALANSSIA, BALANSSIA!

Edellisen artikkelini suuri kommenttimäärä johdatteli minut tämänpäiväiseen aiheeseen. Ihmiset ovat nykyään erittäin kiinnostuneita terveydestä ja ihanteellisen ruokavalion löytämisestä. Se on ihanaa!
Mutta… samaan aikaan ihmiset menevät yhä enemmän ymmälleen kaiken tiedon ja mediamylläkän seurauksena. Mikä on oikeastaan totta ja mikä ei? Miten meidän tulisi syödä, kun toinen taho sanoo toista ja toinen toista?

Median ongelma on mielestäni se, ettei se kykene koskaan tuomaan laaja-alaista näkökulmaa asioihin. Jokaisessa mediakeskustelussa, julkaisussa tai muussa formaatissa aika ja mitta ovat rajallisia, jolloin halutaan tarttua yhteen asiaan tai näkökulmaan. Tämä on huomattu mm. viimeaikaisissa rasvakeskusteluissa. Kun puolletaan yhtä asiaa, kuulostaa se yleensä toisen asian kumoamiselta. Tästähän harvoin, varsinkaan ravitsemuksessa, on kyse.


Kaikessa on kyse balanssista. Luonto yrittää tasapainoilla koko ajan ääriolosuhteiden kanssa. Samoin ihmiskeho (olemmehan osa luontoa) pyrkii koko ajan mahdollisimman tasapainoiseen tilaan. Eri hetkinä tasapainoisen tilan saavuttaminen vaatii erityyppisten asioiden muokkaamista.

Miten sitten voimme tietää, mitä, milloin ja miten meidän tulisi tasapainottaa kehomme tilaa? Kehon epätasapainotilat välittyvät hienovaraisina viesteinä eri puolille kehoa, jonka me kykenemme tuntemaan aivojen välityksellä. Viestit voivat olla pieniä tai isoja fyysisiä tuntemuksia tai vain hiljaista sisäistä ääntä, joka yrittää kertoa sinulle jotain kehosi tilasta.

On hyvin vaikea yrittää selittää mitä kehon tulkinta ja sisäinen ääni ovat, sillä viestit ovat joka kerta ja joka ihmisellä omanlaisiaan. Kuulostaa erittäin vaikealta ja loputtomalta suolta, vai mitä? Sitä se voi aluksi ollakin ennen kuin opimme kehon kieltä. Kehon kielen opetteleminen ja sille herkistyminen kannattaa, sillä oma kehosi on ainut oikea ja luotettava viestien antaja. Mitä suuremmiksi mestareiksi tulemme oman kehon tulkinnassa, sitä helpompaa meidän on valita päivittäiset ruoka-aineemme, syömämme ruoan määrä, lepohetkemme, päivän aktiviteettimme, sosiaaliset kanssakäymisemme jne.

Keho antaa viestejä jokaiseen tilanteeseen elämässäsi. Keho on hyvin moniulotteinen kokonaisuus, joka ei rajoitu pelkästään fyysiseen olomuotoon. Ihmiskehoa voidaan tarkastella sekä fyysisellä, psyykkisellä, mentaalisella että henkisellä tasolla. Keho pyrkii huolehtimaan jokaisen näiden tason balanssista, joka antaa jälleen lisähaastetta viestien kuunteluun. Nyt ei liikutakaan vain yhdellä tasolla, eikä edes 3D muodossa ;), vaan äärettömillä taajuuksilla, joita pienet ihmisaivomme yrittävät epätoivoisesti tulkita ja ymmärtää.

Jotta asia olisi helpompi ymmärtää, otan esimerkin ravitsemuksesta. Kuvitellaan, että henkilö nauttii ainoastaan maailman ravintorikkaimpia raaka-aineita, joista hän koostaa päivittäiset ateriansa. Raaka-aineet hän on valinnut tutkimuslähteisiin ja teorioihin vedoten, joiden kriteerinä ovat olleet korkeat ravinnepitoisuudet. Muutama kuukausi hän elää kuin olisi elämänsä voimissaan täynnä energiaa, voimaa ja kestävyyttä. Samainen ravinto on voinut ruokkia myös hänen mieltään sisäisesti ja hän pursuaa iloa, naurua ja valoa. Kuitenkin muutaman kuukauden päästä olo ei tunnu enää samalta ja energiataso alkaa hiipua. Mitä on oikein tapahtunut?

Kyseisessä tilanteessa kehon balanssi on järkkynyt. Hetken aikaa hänelle ihanteellinen ravinto ei jostain syystä enää olekaan se optimaalisin, vaikka kaikki teoriassa näyttää edelleen hyvältä ja ravinteita saadaan yllin kyllin. Ravinnossa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään yleisimmin tunnetuista ravinteista, vaan paljon monimutkaisemmasta kokonaisuudesta ja tiedon ja energian välityksestä. Lisäksi muuttuvia tekijöitä on ympärillämme koko ajan. Maailma ja elämä eivät ole stabiili tila, joka pysähtyisi maksimaalisen ja optimitilan saavuttaessaan. Mikään ei ole varmempaa kuin se, että kaikki muuttuu koko ajan. Muuttuvia tekijöitä on miljoonia ajatusten ja tunteiden muuttumisesta sääolosuhteiden muuttumiseen ja kaikkea siltä väliltä. Ihmismieli on siitä kummallinen, että se pyrkii koko ajan näennäisturvalliseen. Yleensä tähän käytetään keinona hallintaa, kontrollointia sekä liikaa järkeilyä. Teoria kuitenkin usein kumoutuu käytännössä, sillä oikeanlaisen teorian koostaminen on miltei mahdottomuus miljoonista osatekijöistä, joista jokainen vieläpä muuttuu koko ajan ja kaikki reaktiot ovat seuraamuksia juuri tapahtuneiden triljoonien eri reaktioiden summasta. Tätä tämä elämä siis on eikä kaikkea mielestäni edes kannata yrittää ymmärtää. Kuuntelemalla kehosi sisäistä ääntä, olet kuitenkin todennäköisimmin oikealla polulla. Kaikki riippuu siitä, tulkitsitko sen lähettämiä viestejä oikein.

Ennen kuin olen jo kohta itsekin aivan sekaisin ja ymmälläni, on kai parempi lopettaa tämä artikkeli. Vaikka sunnuntai on hyvä päivä antaa mielen ollakin hieman sekaisin, ennen huomista työpäivää. ;D

Loppuun haluan kuitenkin siis vielä painottaa, että asiantuntijat, ravintoterapeutit ja tutkijat (jos tekevät työtä sydämestään) ovat ihmisten apuna ja voivat kyetä opastamaan oikeiden lähteiden juurelle; lähteille, jotka ravitsevat koko kehoasi ja avartavat kykyäsi kuunnella kehon viestejä. Lisäksi pätevä opastaja ei koskaan väitä, että hän on oikeassa vaan antaa vinkkejä korostaen, että jokainen meistä voi vain itse olla oman kehontulkintansa mestari ja löytää ihanteellisen ravitsemuksen ja terveyden kuhunkin elämäntilanteeseen.

lauantai 1. joulukuuta 2012

KAAKAON SULOINEN KIROUS


Seuraava artikkelini tulee jakamaan varmasti paljon mielipiteitä. Mutta niinhän kaikki, mihin ihmisillä on vahva tunneside. Hassua kyllä, mutta kaakao on yksi sellainen.

Kaakaon positiivisista vaikutuksista on kirjoitettu paljon, sillä onhan kaakao tämän hetken ykköstrendi. Näin ainakin jos seuraamme superfood luennoitsijoita, jotka ovat löytäneet tiensä myös valtamedioihin. Kaakaohuumassaan monikaan ei tunnu kyseenalaistavan millään tavalla sen mahdollisesti suuriakin haitallisia vaikutuksia.

Ensimmäiseksi on hyvä huomioida, ettei mikään eläin luonnossa syö kaakaopapua. Myöskään alkuperäiskansat eivät suinkaan käyttäneet sitä ravinnollisiin tarkoituksiinsa ruoka-aineena tai ravintolisänä. Sen sijaan he kyllä nauttivat itse hedelmiä, joka ympäröi papua. Näiden heimojen keskuudessa kitkerät ja karvaat pavut tunnettiin erityisesti niiden huumaavasta ja hallusinaatioita aiheuttavista vaikutuksistaan. Papuja hyödynnettiinkin vain satunnaisesti erilaisissa pyhissä rituaaleissa, joissa kaakaota käytettiin osana heidän keitoksiaan. Hallusinaatioiden ohella erittäin suuret määrät kaakaota voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin LSD ja hasis. Kaakaon nauttimisesta aiheutuvat oireet eivät sinällään yllätä, sillä se stimuloi aivoja samoissa osissa kuin monet muutkin huumeet.

Vaikka kaakaopapu ei ole yhtä vahva huume kuin monet muut, on sen vahvuus kuitenkin sitä luokkaa, että se aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Juuri moni riippuvuudelle altistunut ei tahdo myöntää sen negatiivisia vaikutuksia. Toisaalta taas kaakaota markkinoiville tahoille se on riippuvuutta aiheuttavan piirteensä ansiosta mainio myyntikohde ja suuri rahantulolähde, sillä kerran kaakaoon koukuttunut palaa aina ostamaan lisää.

Edellä mainitut huumaavat vaikutukset tulevat vain suurista kaakaomääristä, joita harva syö todellisuudessa kerralla. Kuitenkin moni tuntuu nauttivan kaakaota ja siitä tehtyä raakasuklaata osana aterioitaan korvatakseen sillä muuta päivittäistä ravitsemusta. On kuitenkin hyvä ymmärtää yksi asia: Kaakaota tulisi nauttia vain satunnaisesti huvittelu ja herkuttelu mielessä, eikä se ole superruokaa, jolla voidaan korvata aterioita ja oikeasti terveellisiä perusraaka-aineita. Toki kaakao sisältää myös joitakin ravinteita, mutta koska sitä ei suositella (eikä voi) nautittavaksi suuria määriä, ei se tuo merkittävää lisää ravitsemukseen.

Myöskään alkuperäisissä elävän ravinnon opeissa kaakaota ei ole pidetty sopivana ja terveellisenä raaka-aineena. Nykyisin raakaravinnon resepteihin se on tullut korvaamaan aluksi epäterveellisten jaloste- ja kemikaaliherkkujen osuutta. Nyttemmin asia on kuitenkin tuntunut lähtevän ikään kuin käsistä ja moni syö kaakaota jopa päivittäin mieltäen sen jotenkin välttämättömäksi aineeksi optimaalista terveyttä tavoiteltaessa.

Ravitsemusopeissa kaakaota on vältetty monestakin syystä. Ensinnäkin se on elimistöä happamoittava, joka ei tue liiallisesti nautittuna ihanteellista happo-emästasapainon ylläpitämistä. Elimistön puhdistautumiseen happo-emästasapainon ohella liittyy myös maksan kunto ja puhtaus. Kaakao on maksalle hyvin myrkyllistä, ja sen pitkäaikainen käyttö kohottaa maksan ja veren myrkkypitoisuuksia, jotka puolestaan voivat aiheuttaa päänsärkyä, mielialavaihteluita, vihan purkauksia, väkivaltaa, masennusta, harhoja ja huimausta. Muita kaakaon suuren käytön aiheuttamia oireita ovat vakava riippuvuus, seksuaalihäiriöt, väkivaltaisuus, merkityksettömyyden tunne ja haluttomuus tarttua asioihin. Kyseiset oireet johtuvat monestakin tekijästä. Yksi vahva osasyy on kaakaon sisältämä kofeiini ja teobromiini, jotka ovat molemmat haitallisia aineita aiheuttaen muun muassa niin sanottua valepiristystä. Kaakaon syönnistä johtuva pirteys on siis harhaa ja johtuu itse asiassa kehon vastareaktiosta elimistölle aiheutuvalle stressille, joita seuraa kun keho yrittää päästä eroon kaakaon sisältämistä myrkyistä. Se, mitä ihminen kokee lisääntyneenä energiana, on kehon tehokäynnillä oleva koneisto, joka yrittää tasapainottaa elimistön omaa tilaa. Hieman samankaltainen olotila aiheutuu myös muusta stressistä, joka saattaa ensin kehon hypertilaan, jonka jälkeen tapahtuu väistämättä romahdus.

Koska kaakao toimii vahvana stimulanttina, se kiihottaa myös munuaisten ja lisämunuaisten toimintaa. Jatkuessaan se voi aiheuttaa painajaisia, unettomuutta, vapinaa ja äärimmäisiä energianvaihteluita. Suurten rasvamäärien kanssa nautittuna kaakao tukkii vahvasti myrkkyjä elimistöön ja on lisäksi äärimmäisen vaikea pala ruoansulatukselle.

Usein kaakaon sisältämän kofeiinin ja teobromiinin haittavaikutuksia vähätellään tai jopa kumotaan siten, ettei raakakaakao vaikuttaisi samalla tavalla kuin kuumennettu versionsa. Tämä on sikäli koomista, sillä samaiset henkilöt nauttivat ja mainostavat raakakaakaota juuri sen vahvasti stimuloivan vaikutuksen vuoksi. Väitteelle ei tunnu muutoinkaan olevan perusteita, sillä todellisuudessa juuri raakapavuista aiheutuvat oireet ovat vielä suuremmat kuin kuumennetun kaakaon. Myös monet myrkylliset vaikutukset ovat tutkimusten ja kokemusten mukaan paljon vahvempia raakapapuja nautittaessa. Lukuisten ihmisten kokemien ikävien sivuvaikutusten johdosta monet eivät pidäkään kaakaota superruokana. Toisilla oireet ilmenevät heti jo pienistäkin määristä, toiset huomaavat ne vasta vuosien käytön jälkeen.

Kehotukseni kuuluukin, että tunnustelkaa miten kaakao teissä oikeasti vaikuttaa; ei hetkellisellä superfiiliksellä vaan pitkällä tähtäimellä katsottuna. Ja edelleenkään ei pieni määrä silloin tällöin nautittuna varmasti elimistölle hallaa tee, mutta suurten käyttöjen kohdalla suosittelen varovaisuutta. Herkkunakin se peittoaa mennen tullen perinteiset kemikaalicocktailkarkit. Kaakaon sijaan suosittelen kuitenkin koittamaan carobia, joka antaa herkkuihin toivottua suklaista makua ilman sivuvaikutuksia.
Kaakaon mainostettuja antioksidantteja ja magnesiumia me saamme kuitenkin vallan hyvin paljon terveellisemmistäkin raaka-aineista. :)

TERVEYDEN SALAISUUS

Otsikkoni lupaa paljon, eikö totta? Aikaisemmat artikkelini painottavat toistuvasti marjojen, hedelmien, lehtivihannesten sekä muiden kasvisten tärkeyttä ruokavaliossamme. Olen korostanut määrällisesti suuren kasvikunnanlähteiden kulutuksen muokkaavan vahvasti suolistomme bakteerikantaa, jolla taas puolestaan on suuri vaikutus immuniteettiimme, ravinteiden imeytymiseen, myrkkyjen poistoon ja koko elinvoimaisuuteemme. Suolistosta (mm. optimaalisen ruoansulatuksen ja oikean bakteerikannan avulla) ravinteet imeytyvät vereen.

Veri on se, joka kaikkein vahvimmin vaikuttaa terveydentilaamme. Tämän vuoksi veren pH, siinä olevien ravinteiden määrä sekä puhtaus (mahdollisimman vähän vieraita aineita, kuten kemikaaleja) ovat avain asemassa terveyden saavuttamisessa. Jos jokin näistä järkkyy pahasti, kuolemme.

Elimistömme on jatkuvasti altis vieraille aineille, joiden aggressiivinen käyttäytyminen johtaa vakaviin sairauksiin, kuten syöpään. Onko kuitenkaan mitään, mitä voisimme tehdä suojellaksemme kehoa näiltä toistuvilta hyökkäyksiltä? Kyllä, on paljonkin mitä voimme tehdä. Ei kuitenkaan riitä, että toimimme vasta kun sairaudet ovat ottaneet ylivallan elimistössämme. Keholle on annettava sen tarvitsemia ravinteita jatkuvasti, jotta se kykenee optimaaliseen suoritukseensa.

Vaikka tiedämme jo jotain kasviskunnan lähteiden sisältämistä aineista ja kemiallisista rakenteista, olemme tosiasiassa vielä aivan matkan alussa. Tuskin koskaan pääsemme käsiksi kaikkiin luonnon luomiin ihmeellisyyksiin, mutta voimme jo kiistatta todeta luonnon omien antimien sisältävän erittäin voimakkaita terapeuttisia aineita, jotka käyttäytyvät elimistössä lääkkeen tavoin.

Parantava voima on vain kasvikunnan raaka-aineissa ja toimii kaiken pohjana koostettaessa terveellistä ja tasapainoista ruokavaliota. Sen vuoksi kasvisten, marjojen, hedelmien ja lehtivihannesten osuus päivittäisestä ravitsemuksesta tulisi olla vähintään 75 %. Minkään raaka-aineen teho ei kuitenkaan vastaa alkuperäistä, jos nautimme vain jonkin eristetyn osan alkuperäistuotteesta tai raaka-aine on prosessoitu. Näin ollen mikään vitamiinipilleri, kuitujauhe, purkkiruoka tai edes kemiallisesti valmistettu maitohappobakteerivalmiste ei kykene samaan suoritukseen kuin luonnollinen luonnon jo täydelliseksi muokkaama raaka-aine. Täyteen kypsyyteen päästessään hedelmä tai kasvis on täydellinen pakkaus, jonka tehokkuus on aivan omaa luokkaansa. Jos eriytämme jonkin aineen (kuten vitamiinin) alkuperäislähteestä, uupuu valtaosa sen toimimiseen tarvittavia aineita, joita tiede ei ole vielä edes pystynyt löytämään. Sen sijaan tukeutumalla jalostamattomiin luonnonmukaisesti tuotettuihin alkuperäisraaka-aineisiin voimme luottaa sen toimivan kehomme parhaaksi juuri oikealla luonnon tarkoittamalla tavalla, joka käytännössä tarkoittaa mm. ravinteiden oikeaa (muttei liiallista) imeytymistä ja kehon taistelua vieraita partikkeleita vastaan.