tiistai 23. lokakuuta 2012

Makua tahnoilla ja levitteillä

Siementahnat ovat puhdasta nautintoa!
Tahnoja voi käyttää levitteenä esimerkiksi täysjyvä- ja siemenleipien kanssa tai maustaa kasviksia ja muita salaattiruokia.


KURPITSANSIEMENTAHNA

• 200 g kurpitsansiemeniä
• 1 ½ - 2 dl kylmäpuristettua oliivi- rypsi- camelinaöljyä

Jauha kurpitsansiemenet hyvin hienoksi. Pane jauhe kulhoon ja lisää siihen teelusikoittain öljyä, kunnes saat hyvän levitteen rakenteen. Tahnan tulee muistuttaa maapähkinävoita. Pidä tahnaa kannellisessa lasitölkissä jääkaapissa, jotta se pysyy tuoreena. Säilyy jääkaapissa noin 1 viikon.


Kurpitsansiemenet ovat yksi parhaista sinkinlähteistä,
ja ne on kauan yhdistetty immuunisuojaan, eturauhasen terveyteen ja hedelmällisyyteen. Siemenissä on myös runsaasti välttämättömiä omega-6-rasvahappoja.




LINSSITAHNA

• 3 dl keltaisia linssejä
• 8 dl vettä
• (pieni pala punasipulia tai ½ dl ruohosipulia)
• ripaus ruususuolaa
• 3-4 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
• 2 rkl sitruunamehua
• tuoretta persiljaa tai basilikaa

Huuhtele linssit huolellisesti ja hauduta niitä miedolla lämmöllä n. puolisen tuntia. Nosta lämpötila kiehumispisteeseen ja kuori mahdollinen vaahto pois. Hauduta n. 30 minuuttia tai, tai kunnes linssit ovat täysin pehmenneet (lisää vettä tarvittaessa). Lisää suola ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää pilkottu sipuli, oliiviöljy, sitruunamehu ja mausteet ennen tarjoilua.



TUOREHERNETAHNA


• 150 g tuoreita herneitä
• ½ dl kylmäpuristettua oliivi- rypsi- camelinaöljyä
• 2-3 rkl sitruunamehua
• 1-2 dl tuoretta basilikaa tai persiljaa
• 1 dl manteleita
• 1-2 valkosipulinkynttä
• 1 tl ruususuolaa

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Syö sellaisenaan leivän päällä tai kasviksiin sekoitettuna.




PERSILJAKEVYTLEVITE


• 125 g voita
• n. 1 ¼ dl vettä
• ¾ dl kylmäpuristettua oliivi- rypsi- camelinaöljyä
• 1 dl tuoretta persiljaa pilkottuna

Sekoita huoneenlämpöinen voi kylmään veteen ja sekoita öljy ohuena nauhana joukkoon. Lisää persilja. Laita jääkaappiin kovettumaan.



HUMMUS

• 4 dl keitettyjä kikherneitä
• 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa ja loraus vettä
• 1 dl vettä
• 2-3 rkl kylmäpuristettua oliivi- rypsi- camelinaöljyä
• 1-2 rkl sitruunamehua
• 1-2 tl ruususuolaa
• 2-3 rkl persiljaa
• (1 pilkottu valkosipulinkynsi)

Soseuta kikherneet tehosekoittimessa. Vatkaa tahinia ja vettä sauvasekoittimella tai käsin, niin että tahini sekoittuu veteen. Lisää kaikki ainekset kikherneisiin ja sekoita huolellisesti. Lisää vettä, jos tahna on liian sakeaa. Anna vetäytyä muutama tunti ja tarjoile lisukkeena tai sellaisenaan leivän päällä. Säilyy jääkaapissa n. 3 vuorokautta. Osan voi myös pakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti