sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Idätys

Idut sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita ja vitamiineja. Ituja voidaan käyttää sellaisenaan salaatteihin tai voileivän päälle. Niitä voi lisätä myös lämpimiin ruokiin, kuten wokruokiin ja keittoihin, mutta vasta aivan ruuan kypsennyksen loppuvaiheessa. Tunnetuimpia idätettäviä tuotteita ovat sinimailanen eli alfa-alfa, mung-papu ja linssi. Muita suosittuja idätettäviä lajeja ovat kik-herne, soijapapu, vehnä, ruis ja sarviapila. Käyttövalmiit tuoreet idut säilytetään mahdollisimman viileässä +2 - +5 asteessa, jossa ne säilyvät tiiviissä lasipurkissa noin viikon. Myös kaupan vihannestiskissä idut löytyvät tiskin viileimmästä kohdasta.

Idätys on helppoa ja hauskaa puuhaa. Itsekasvattamalla on myös varma takuu itujen tuoreudesta. Idätysajat ja huuhteluvälit vaihtelevat eri siementen ja papujen mukaan. Tarkemmat idätysohjeet kullekin siemenelle löydät täältä.


Sinimailasen idut


1. Mittaa 1 rkl siemeniä ja kaada ne idätysastiaan. Idätysastiaksi käy esimerkiksi synteettisellä verkolla varustettu lasiastia.


2. Laita astiaan reilusti vettä ja liota n. 6 tuntia pimeässä. Kaada liotuksen jälkeen vesi pois. Vedellä voi kastella kukkia, mutta sitä ei pidä juoda.


3. Idätysastia sijoitetaan pimeään sille tarkoitettuun idätysritilään tai astiankuivauskaappiin suu 45 asteen kulmassa alaspäin. Ituja huuhdellaan 3 kertaa vrk:ssa ja huuhteluvesi kaadetaan aina pois.4. Noin 2 vuorokauden kuluttua idut ovat kasvatuksen puolivälissä, jolloin on ensimmäisen kylvetyksen aika. Idut kaadetaan laakeaan astiaan ja päälle valutetaan runsaasti vettä. Ituja heilutellaan vedessä ja toisiinsa takertuneet idut irrotellaan varovasti toisistaan. Myös kuorten olisi tarkoitus irrota pois. Tämän jälkeen idut nostellaan haarukalla varovasti takaisin idätysastiaan.

5. Idätys jatkuu pimeässä vielä toiset 2-3 vuorokautta, jolloin idun pituus on n. 5-7 cm. Tämän jälkeen kylvetys toistetaan.


6. Kylvetyksen jälkeen idut siirretään takaisin idätysastiaan ja idätysritilä nostetaan valoon vuorokaudeksi, jolloin ituihin muodostuu lehtivihreää. Tämän jälkeen idut ovat valmiit ja ne siirretään tiiviiseen lasiastiaan jääkaappiin. Idut kannattaa vielä huuhtaista ennen syömistä. Yhdestä rkl:sta siemeniä saat noin litran verran valmiita ituja.

1 kommentti:

  1. Hei!

    Mistä olet onnistunut hankkimaan noin kätevän idätystelineen ja nuo verkkokannelliset purkit?

    Kiitos! :)

    VastaaPoista