torstai 27. syyskuuta 2012

Tuorepuuro

Tuorepuurossa on arvokkaita luonnollisia ravintoaineita,
jotka vahvistavat elimistön tasapainoa ja edistävät terveyttä!


Marjat ovat täynnä super-ravintoaineita, joten käytä niitä runsaasti tuorepuuroissa. Suosi etenkin mustaviinimarjaa, jonka C-vitamiini ja flavonoidipitoisuus on suuri sekä mustikkaa, joka on todellinen terveysmarja.




PÄHKINÄINEN TUOREPUURO
1 annos

• 1 rkl kurpitsansiemeniä
• 1 rkl manteleita (ruskea kuorinen)
• 1 rkl saksanpähkinöitä
• 1,5 dl maustamatonta soijajogurttia
• 3 dl marjoja valinnan mukaan
• 1 banaani

Siemenet ja pähkinät liotetaan vedessä yön yli.
Poista aamulla liotusvesi. Jauha tehosekoittimella kaikki aineet samettimaiseksi massaksi. Nauti!



RAVITSEVA TUOREPUURO

1 annos

• ¾ dl kokonaisia tattarisuurimoita
• 2 rkl manteleita (ruskea kuorinen) (tai muita pähkinöitä tai auringonkukansiemeniä)
• 1 rkl pellavansiemeniä + 2 rkl vettä liotukseen
• 1,5 dl maustamatonta soijamaitoa tai maustamatonta soijajogurttia
• 3 dl marjoja valinnan mukaan
• 1 banaani

Tattarisuurimot huuhdellaan hyvin moneen kertaan eri vedellä ja jätetään likoamaan yöksi veteen manteleiden kanssa(8 tuntia). Vettä runsaasti. Samoin pellavansiemenet liotetaan omassa vedessään yön yli.
Poista tattareiden ja manteleiden liotusvesi. Jauha tehosekoittimella pellavansiemenet liotusvesineen samettimaiseksi massaksi. Lisää tattarit tai mantelit ja jatka soseuttamista. Sitten soijamaito, marjat sekä banaani ja soseuta pehmeäksi puuroksi. Nauti!



PUHDISTAVA TUOREPUURO
1 annos

• ½ dl manteleita
• 1 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
• 1 rkl pellavansiemeniä + 2 rkl vettä liotukseen
• 1 banaani
• 3 dl kotimaisia marjoja

Liota mantelit ja seesamin siemenet omassa kipossaan yön yli ja kaada aamulla vesi pois. Liota pellavansiemenet (muodostaa liman) ja kaada limavesineen aamulla muiden siementen joukkoon. Jauha tehosekoittimella samettimaiseksi massaksi. Lisää banaani ja marjat ja soseuta vielä tasaiseksi.



KEVYT TUOREPUURO

1 annos

• 10 mantelia
• 6 saksanpähkinän puolikasta
• 1 rkl pellavansiemeniä + 2 rkl vettä liotukseen
• 1 dl maustamatonta soijamaitoa
• 3 dl marjoja valinnan mukaan
• 1 banaani

Liota manteleita ja saksanpähkinöitä vedessä yön yli (8 tuntia). Pellavansiemenet liotetaan omassa vedessään eikä liotusvettä kaadeta aamulla pois (muodostaa suolistoa hellivän liman).
Poista pähkinöiden ja manteleiden liotusvesi. Jauha tehosekoittimella pellavansiemenet liotusvesineen. Lisää pähkinät, mantelit, soijamaito, banaani ja marjat. Soseuta samettimaiseksi massaksi ja puuro on valmis. Nauti!



RAVITSEVA TUOREPUURO 2
1 annos

• ¾ dl kokonaisia hirssisuurimoita
• 3 rkl saksanpähkinöitä
• 1 rkl pellavansiemeniä + 2 rkl vettä liotukseen
• 1,5 dl maustamatonta manteli- tai soijamaitoa
• 3 dl marjoja valinnan mukaan
• 1 banaani

Hirssisuurimot huuhdellaan hyvin moneen kertaan eri vedellä ja jätetään likoamaan yöksi veteen saksanpähkinöiden kanssa(8 tuntia). Vettä runsaasti. Samoin pellavansiemenet liotetaan omassa vedessään yön yli.
Poista hirssin ja saksanpähkinöiden liotusvesi. Jauha sauvasekoittimella pellavansiemenet liotusvesineen samettimaiseksi massaksi. Lisää hirssit, pähkinät, mantelimaito, marjat sekä banaani ja soseuta tasaiseksi samettimaiseksi puuroksi. Nauti!



MANTELI-RUSINAPUURO
1 annos

• ½ dl luomu rusinoita tai aprikooseja
• 1 rkl manteleita
• 3 rkl auringonkukansiemeniä
• 1-2 dl vettä liotukseen
• 1 omena

Liota hedelmiä, manteleita ja siemeniä yön yli. Soseuta ainekset (liotusvesineen) tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Raasta omena ja lisää se puuroon.



OMENA-SIEMENPUURO
1 annos

• 1 kuivattua luomu viikuna + liotusvesi 0,25 dl
• 1 rkl manteleita
• 1 rkl saksanpähkinöitä
• 1 rkl kurpitsansiemeniä
• 1 luomu omena
• 2 dl mustaviinimarjoja
• 1 dl mansikoita

Liota pähkinöitä ja siemeniä yön yli; samoin paloiteltu viikuna omassa vedessään. Kaada aamulla pähkinöiden liotusvesi pois. Soseuta pähkinät ja siemenet sekä viikuna liotusvesineen tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimella. Raasta omena ja lisää se puuroon. Tarjoile marjojen kanssa.



TATTARI-SIEMENPUURO
1 annos

• ½ dl auringonkukansiemeniä
• 1 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
• ½ dl kuivattuja luomu hedelmiä (esim. viikuna, aprikoosi, luumu, taateli, rusina)
• 1 rkl tattarisuurimoita
• 5 kpl cashewpähkinöitä
• 1-2 dl vettä hedelmien liotukseen

Huuhtele tattarisuurimot hyvin. Liota niitä ja siemeniä yön yli. Samoin liota kuivattuja hedelmiä omassa vedessään yön yli.

Kaada aamulla tattareiden ja siementen liotusvesi pois. Soseuta hedelmät (liotusvesineen), tattarit ja siemenet massaksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää puuroon oman valinnan mukaan marjoja ja tuoreita hedelmiä.



IDÄTETTY VILJA-HEDELMÄPUURO
1-2 annosta

• 2 dl idätettyä ruista
• 1 dl vettä tai hedelmien liotusvettä
• 5-8 luomu aprikoosia tai muita kuivahedelmiä liotettuna
• 1-2 omenaa

Hienonna idätetty vilja sauvasekoittimella nesteen kanssa. Lisää loput ainekset ja tehosekoita puuroksi. Nauti marjojen tai hedelmien ja seesammaidon tai marjapirtelön kanssa.



HAPANKAURAPUURO


• 3 dl hapatettuja kaurasuurimoita
• ½ - ¾ dl idätettyä ruista
• kauran liotusvettä
• 4-8 liotettua luumua tai muita kuivahedelmiä
• 1 banaani
• 1 omena tai marjoja

Pane kaura lasitölkkiin idätetyn viljan kanssa ja kaada päälle puhdasta vettä n. kaksi kertaa kauran määrä. Sulje kannella ja anna hapantua pimeässä huoneenlämmössä 1-2 vrk:tta. Sekoita hapatettu kaura ja idätetty vilja tehosekoittimessa hienoksi nesteen kera. Lisää muut ainekset ja sekoita tasaiseksi puuroksi. Mikäli haluat jogurttimaisen ruuan, käytä enemmän nestettä.
Kaurasuurimoita voi hapattaa kerralla myös useampaa ateriaa varten. Ne säilyvät jopa viikon suljetussa purkissa jääkaapissa.



Huom! Aikuiselle sopiva määrä pellavansiemeniä on 1-3 rkl/vrk:ssa.
Älä käytä pienille lapsille tai raskaana ollessasi pellavansiemeniä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti