Terveys; sana, jonka melkein
jokainen mainitsee kysyttäessä elämän tärkeimpiin kuuluvista asioista.
Mikä sitten luo pohjan hyvälle ja kestävälle terveydelle? Vastaus on hyvä immuunipuolustus.
Ilman sitä kehomme ei kykene torjumaan haitallisia bakteereita tai
viruksia saati pitämään kunnossa omia solujamme, joista kaikki
sisäelimemme, verisuonistomme, luustomme ja lihaksemme koostuvat.
Hyvään
immuunipuolustukseen vaikuttaa kokonaisvaltainen terveydestä
huolehtiminen, johon kuuluu ravitsemus, lepo, liikunta ja rentoutus.
Kuitenkin suurin vaikutus on suoliston kunnolla. Jopa 70 % immuunipuolustuksesta on nimenomaan suoliston hyvinvoinnin varassa. Ainoa keino, jolla voimme vaikuttaa suolistomme hyvinvointiin, on antaa sille sen kaipaamaa ravintoa.
KANSALLE KUITUJA
Jo
Raamatun ajoista lähtien on ilmeisesti tiedetty kuidun suotuisista
vaikutuksista. 1900-luvun alussa puolestaan tiedetään jo tutkittaneen
maitohappobakteereja Ranskassa Pasteur tutkimuslaitoksessa. Tästä
huolimatta valtaväestön tietoisuuteen kuidut ja maitohappobakteerit
saapuivat vasta 80- ja 90-luvulla ja suursuosion ne saavuttivat vain
muutamia vuosia sitten.
Kuitua
on vain kasvikunnan tuotteissa: marjoissa, hedelmissä, kasviksissa,
pähkinöissä, siemenissä, palkokasveissa ja täysjyvässä.
Viljakuidusta suurin osa on jyvän uloimmassa kerroksessa, joka kuitenkin
poistetaan viljaa puhdistettaessa. Myös marjoissa, hedelmissä ja
kasviksissa kuituja sekä ravinteita on eniten kuorikerroksessa.
Varsinkin marjojen kuitupitoisuus on suuri niiden suuren kuoripinta-alan
sekä pienten siementen johdosta.
Kuitutyyppejä on kahdenlaista; liukenevaa – ja liukenematonta kuitua.
Näillä kahdella on erilainen vaikutus ja tehtävä suolistossa ja
molempia tarvitaan hyvän suolistokannan eli bakteeriston sekä suoliston
toiminnan saavuttamiseen. Yleensä näitä molempaa kuitutyyppiä esiintyy
kaikissa kasvikunnantuotteissa. Poikkeuksena on kuitenkin vilja, joka
kauraa lukuun ottamatta sisältää pääsääntöisesti liukenematonta kuitua.
HYÖDYLLINEN SUOLISTOBAKTEERI
Suolistossa
on sekä haitallisia että terveydelle välttämättömiä bakteereja.
Haitalliset suolistobakteerit voivat aiheuttaa tai edesauttaa monien
tautien syntymistä saamalla ylivallan hyvistä suolistobakteereista.
Suolistokannan ystävällisellä bakteerikannalla onkin erittäin tärkeä
merkitys bakteeritasapainolle ja haitallisten bakteerien
hillitsemiselle. Maitohappobakteerit
suojaavat elimistöä ja suolistoa muodostamalla hyvien bakteerien
suojakalvon. Bakteerit elävät kuiduissa, joten hyvien kuitujen saaminen
on elintärkeää. Vain silloin maitohappobakteerit voivat tuottaa
suojaavia yhdisteitä, joilla on voimakas myrkkyaineita neutraloiva
vaikutus. Maitohappobakteerit
stimuloivatkin voimakkaasti immuunijärjestelmää ja edesauttavat näin
terveyden palautumista ja ylläpitämistä. Ihmisen
suolistoalueella on paljon immuunijärjestelmän soluja, jonka vuoksi
suolistoaluetta voidaankin pitää immuunijärjestelmän tärkeimpänä osana.
Maitohappobakteereita kutsutaan probiooteiksi. Prebiootti
on puolestaan probioottien ravintoa eli liukenevaa kuitua. Mikäli
probiootit eivät saa tarvitsemaansa ravintoa, ne kuolevat eivätkä voi
jatkaa kasvuaan. Koska vilja ei sisällä liukenevaa kuitua, sen
mainostaminen välttämättömänä kuidunlähteenä on harhaanjohtavaa. Viljan
sisältämä liukenematon kuitu lisää kuitenkin ulostemassaa, joka
nopeuttaa suoliston tyhjemistiheyttä. Sen sijaan marjojen, hedelmien,
kasvisten, pähkinöiden, siementen ja palkokasvien sisältämä liukeneva
kuitu antaa hyville suolistobakteereille oikeanlaista ravintoa. Myös
näitä riittävästi syömällä saadaan runsaasti liukenematonta kuitua,
jolla saadaan suolisto toimimaan ilman, että ulosteesta tulee liian
kovaa. Näin pystytään estämään hyvin ummetusta.
Kasvien kalsium,
kalsiumkarbonaatti ja maitohappobakteerit muodostavat yhdessä suotuisan
bakteerikannan. Elimistö tarvitsee suotuisaa bakteerikantaa vitamiinien
imeytymisen lisäksi myös monien vitamiinien valmistukseen. Näitä ovat
mm. K-vitamiini sekä B12-vitamiini. Myös kivennäisaineista kalsium, rauta ja sinkki
ovat kemiallisreagoivia aineita, joiden on hajottava bakteerien avulla.
Muita maitohappobakteerien tehtäviä ovat elimistön suotuisan pH:n - ja
vastustuskyvyn ylläpitäminen, ruoansulatukseen osallistuminen ja
syöviltä suojaaminen. Lisäksi ne auttavat estrogeenihormonin
kierrättämisessä, mikä vähentää mahdollisia vaihdevuosivaivoja ja
osteoporoosia.
SUOLISTOBAKTEERISTON SYNTY
Syntymä
on elämän alkamisen lisäksi alku myös suolistobakteerien saamiselle ja
kasvulle. Normaalissa synnytyksessä vauva saa mikrobeja äidin
synnytyskanavasta ja keisarinleikkauksella syntyvä vauva saa mikrobit
lähinnä ympäristöstä. Jo synnytystilanne siis vaikuttaa tulevan lapsen mahdollisiin allergioihin, yliherkkyyksiin ja immuunipuolustukseen.
Normaali synnytyskään ei kuitenkaan takaa hyvää suolistobakteerikantaa
vauvalle, jos äidillä itsellään ei ole ollut hyvää
maitohappobakteerikantaa. Raskaana olevan äidin suoliston
maitohappobakteerikannalla onkin erittäin tärkeä merkitys sekä äidin
että syntyvän vauvan terveydelle.
Hormonitoiminnasta johtuen
hiivan liikakasvu lisääntyy raskauden aikana. Raskaana olevien äitien
olisikin huolehdittava suoliston maitohappobakteerikannan tasapainosta
koko raskausajan. Keskosuus ja keisarinleikkaus hidastavat
vastasyntyneen bakteerikannan muodostusta, sillä ympäristö ei voi antaa
suolistoon oikeanlaista bakteerikantaa. Tällöin suositellaan nimenomaan
vauvoille tarkoitettua maitohappobakteerijauheen sekoittamista
äidinmaitoon suotuisan bakteerikannan edesauttamiseksi.
Myös
imetys edesauttaa hyödyllisten bakteerien muodostuksessa.
Bifidobakteereja pidetään vauvojen suolistobakteereista tärkeimpänä.
Rintaruokitulla, täysiaikaisilla vauvoilla bifidobakteerit muodostavat
99 % suolistobakteerikannasta, kun taas pulloruokituilla niitä on
huomattavasti vähemmän. Vastikeruokittujen vauvojen bakteerikanta
muistuttaa enemmän tyypillistä aikuisten bakteerikantaa. Tällä saattaa
olla suuri merkitys siihen, etteivät kaikki vauvat kykene sulattamaan ja
imeyttämään äidinmaitokorvikkeita, sillä maitohappobakteerit
muodostavat myös osaltaan laktaasia, joka edesauttaa laktoosin
imeytymistä.
TERVEYDEN SALAISUUS
Liukenevan
kuidun merkitys terveydellemme on valtava. Suolistoon päätyessään se
alkaa imeä itseensä vettä ja paisuu paksuksi hyytelöksi. Tämä hyytelö
pidättelee ravintoaineita, jotta niillä on aikaa imeytyä. Kun hyvät
suolistobakteerit käyttävät liukenevaa kuitua ravinnokseen, alkaa
liukoinen kuitu fermentoitua eli käydä paksusuolessa. Tällöin muodostuu butyraattia, joka on syöpää ehkäisevä kemiallinen aine.
Liukenematon kuitu ei hyytelöidy veteen eikä fermentoidu, vaan
kulkeutuu sellaisenaan elimistön läpi. Sen tärkeä tehtävä on kuitenkin
kasvattaa ulostemassaa, pitää suoli avoimena ja estää kouristuksia.
Ulostemassan
lisääntyminen nopeuttaa ruoan kulkua suoliston läpi ja pienentää suolen
painetta. Näiden vaikutusten ansioista kuitu ehkäisee suolistovaivoja,
kuten ummetusta, peräpukamia ja umpipussitautia. Myös paksusuolen syövän
kehittymiseen kuidulla on ehkäisevä vaikutus. Tämä
johtuu eri kuitujen kyvystä imeä itseensä erilaisia kuona-aineita,
rasvajätteitä, vierasaineita, eliöitä, myrkkyjä, raskasmetalleja ja
solujätteitä. Erityisesti liukeneva kuitu imee tehokkaasti
myrkkyjä suolistostamme. Kuitujen imemä ylijäänyt rasva ja muut vieraat
aineet poistuvat lopulta suolen kautta ulosteena. Jos kuituja ei ole
riittävästi, rasva ja myrkyt lähtevät takaisin elimistön kiertoon ja
aiheuttavat erilaisia sairauksia. Elimistö tarvitsee vähintään viittä eri kuitutyyppiä päivittäin
toimiakseen täydellisesti. Jokainen kuitutyyppi vaikuttaa hieman eri
osissa suolistossa ja niillä kullakin on oma tehtävänsä. Kaikki eri
kuitutyypit ovat saatavissa nauttimalla monipuolisesti kasvikunnan
tuotteita.
Runsaskuituinen ruoka suojaa myös sydän- ja
verisuonitaudeilta. Liukeneva kuitu kerää itseensä sappinesteestä
tulevaa kolesterolia ja sitoo ruoansulatuskanavassa itseensä ruoan
kolesterolia. Siten osa kolesterolista poistuu ulosteen mukana sen
sijaan, että se imeytyisi elimistöön, minkä seurauksena veren
kolesterolipitoisuus alenee.
Kuitupitoisen ruoan pureskelu pitää
hampaat ja ikenet terveinä. Pureskelu lisää syljen eritystä, mikä on
hyväksi hampaiden ja ikenien verenkierrolle. Liukeneva kuitu hidastaa
myös mahalaukun tyhjenemistä ja glukoosin imeytymistä ohutsuolesta
verenkiertoon. Näin se hillitsee veren sokeritason nousua, johon
erityisesti diabeetikoiden on kiinnitettävä huomiota.
Osa
tutkijoista arvelee, että juuri liukenevan kuidun määrän vähentyminen
länsimaisessa ruokavaliossa on osaltaan vaikuttanut liikapainon,
aikuistyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä
suolistovaivojen yleistymiseen.
KAAOKSEN TILA
Mikä
sitten oikein ajaa suolistomme kaaoksen tilaan, jos oletamme, että
olemme saaneet suotuisan bakteerikannan jo synnytyksessä. Jälleen kerran
joudumme palaamaan ruokavalioon. Mikäli hyödylliset bakteerit eivät saa
niiden tarvitsemaa ravintoa (kasviksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä,
siemeniä ja palkokasveja), ne eivät kykene lisääntymään. Sen sijaan moni ruokkii tietämättään juuri huonoja bakteereja, jotka elävät sokereissa.
Länsimainen ruokavalio onkin erinomaista ravintoa haitallisille
bakteereille, kuten mädättäjä- ja kolikobakteereille sekä erilaisille
haitallisille ameboille, suurine sokeri- eläinvalkuais- ja
tärkkelyspitoisuuksineen. Moni ei miellä viljaa, maissia, riisiä,
perunaa tai pastaa sokerinlähteeksi, mutta kaikki nämä muodostuvat
suurimmaksi osaksi tärkkelyksestä. Tärkkelys on puolestaan
yhteenpakattuja sokerihiukkasia. Tärkkelys muuttuu elimistössä
glukoosiksi, joka on nopeasti imeytyvää sokeria.
Muita
altistavia tekijöitä bakteerikannan epätasapainotilaan ovat ruoan
kemikaalit (ympäristömyrkyt ja lisäaineet), teollisesti käsitellyt
valmisruoat, aliravitsemus- ja puutostilat, raskasmetallisaasteet
(elohopea, lyijy, kadmium), amalgaamipaikat, ympäristön säteilysaasteet,
lääkkeet, E-pillerit, kortisonilääkitys, solumyrkyt, suolistoloiset,
sokeritauti, suolistosairaudet, syöpä sekä erilaiset muut sairaudet,
stressi, alkoholin väärinkäyttö sekä antibiootit. Antibiootit tuhoavat kaiken, sekä hyvän että pahan, bakteerikannan suolistosta jopa puoleksi vuodeksi.
Antibioottien yhteydessä, kuten muidenkin altistavien tekijöiden, on
käytettävä maitohappobakteerivalmisteita tasapainotilan palauttamiseksi
suolistoomme.
LISÄÄ MAITOHAPPOBAKTEEREJA
Maitohappobakteereilla
on kyky lisääntyä itsestään. Jos maitohappobakteerit saavat niille
ominaista ravintoa eli liukenevaa kuitua riittävästi, niitä ei tarvitse
lisätä erityisillä valmisteilla. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan
suositus päivittäiseksi kuitumääräksi on 30–35 g vuorokaudessa. Harva
kuitenkaan pääsee näihin lukemiin länsimaisella ruokavaliolla. Lisäksi
ravitsemusneuvottelukunta ei erittele liukenevan ja liukenemattoman
kuidun eroja ja suosituksia.
Eräät lähteet kertovat esi-isämme
saaneen ruokavaliostaan n. 70–100 g kuituja. Runsaasti kasviksia,
marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, siemeniä ja palkokasveja syömällä voimme
yltää hyvin 50–70 g:n vuorokausiannokseen. Tämä sisältää yleensä jo pelkästään liukenevaa kuitua yli 35 g,
jolloin voimme puhua jo terveyttä edistävistä vaikutuksista. Monet
ravitsemusartikkelit jakavat virheellistä tietoa kertomalla, ettei ilman
viljaa voi saada riittävästi kuituja. Yksi osa-alue työnkuvastani
ravintoneuvojana koostuu juuri ravintoaineiden tarkastamisesta
laatimistani ruokavalioista. Näissä päästään juuri mainitsemaani 50–70 g
kuitupitoisuuksiin myös täysin viljattomalla ruokavaliolla suosimalla
liukenevan kuidun lähteitä.
Kuidun lisäksi on hyvä suosia myös maitohappobakteeripitoisia ruoka-aineita. Suurin maitohappobakteeripitoisuus on hapankaalimehulla ja hapankaalilla.
Myös muut hapatetut vihannekset ja mehut sisältävät runsaasti
hyödyllisiä bakteereja. Näiden lisäksi elävä jogurtti, viili ja piimä on
hyvä maitohappobakteerien lähde. Jogurtteja voi valmistaa myös itse
hirssistä sekä muista viljoista, pähkinöistä ja siemenistä tai
soijamaidosta.
Maitohappobakteerit ovat eläviä olioita, jotka kuolevat, kuten kaikki elävä, yli 42 asteeseen joutuessaan. Suurin osa kaupassa myytävistä hapankaaleista ja muista hapatetuista tuotteista on pastöroitu. Pastöroinnissa
lämpötilaa nostetaan vähintään 70 asteeseen ja sen tarkoitus on
nimenomaan tappaa kaikki elimistölle haitalliset bakteerit.
Prosessi hävittää kuitenkin myös hyödylliset bakteerit, jolloin ei
voida saada enää maitohappobakteerien terveysvaikutuksia. Myös jogurtit,
jotka on jälkipastöroitu, eivät sisällä enää elimistölle hyödyllisiä
bakteerikantoja. Maitohappobakteeripitoisia tuotteita ei saisi myöskään
säilöä muovisiin rasioihin, sillä maitohappobakteerien voimakkuus
liuottaa muovista kemikaaleja. Oikein säilytyt tuotteet ovat
lasipurkeissa ja valolta suojattuina. Maitohappobakteereita saa myös
ravintolisävalmisteina.
SUOLISTON TOIMINNAN TÄRKEYS
Liian
pitkään suolistossa viipyvä ruoka-massa mätänee ja kehittää toksisia
eli myrkyllisiä aineita aiheuttaen ruuansulatusvaivoja sekä myrkyttäen
kehoa. Suolen toiminta ja kunnostaminen on ensiarvoisen tärkeää
terveydelle. Optimaalinen tyhjenemisaika on vähintään 1 kerta
vuorokaudessa. Nykypäivänä moni kuitenkin kärsii ummetuksesta, eikä
optimaalinen suolentyhjennys ole itsestään selvyys.
Liukoinen
kuitu pehmentää ulostemassaa sitomalla vettä. Liukenematon kuitu sen
sijaan ei sido itseensä yhtä paljon vettä, jonka vuoksi kuituja
nautittaessa on muistettava aterioiden välillä juoda runsaasti vettä.
Muutoin voi seurauksena olla kuona-aineiden kuivuminen ja takertuminen
suolistoon. Myös C-vitamiinilla ja hyvillä rasvahapoilla, kuten kerta- ja monityydyttymättömillä, on ulostetta pehmentävää vaikutus. Kalsium ja magnesium
puolestaan säätelevät lihasten pumppausliikkeitä. Tähän
pumppausliikkeeseen kuuluu myös suoliston tyhjennys. Runsaasti kuituja
nautittaessa on siis myös muistettava kalsiumin ja magnesiumin riittävä
saanti ja oikea suhde.
Edellä mainittujen lisäksi erilaisilla elektrolyyteillä eli suoloilla
on suuri merkitys suolen normaalille toiminnalle. Elektrolyytit
pidättävät nestettä suolistossa ja jos niitä ei ole riittävästi, uloste
kovettuu. Liikunnalla on myös merkitystä suolen toiminnalle. Liikunta
lisää suolen peristaltiikkaa ja jouduttaa ruokasulan liikkumista.
Lisäksi tietyt ruoka-aineet saattavat kiihdyttää aineenvaihduntaa ja
suoliston liikkeitä.
Tiivistettynä
vielä loppuun: Suoliston toimintaa huonontaa ja ulostetta kovettaa
liian runsas tärkkelyksen saanti, vähäinen liukoisen kuidun määrä,
vähäinen liikunta, tietyt lääkeaineet (varsinkin opioidit ja niiden
johdannaiset), niukka rasvan määrä, niukka ja yksipuolinen
elektrolyyttien määrä sekä vähäinen veden juominen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti