maanantai 1. lokakuuta 2012

Itsetehty jogurtti ja juusto




Jogurtteja voi tehdä itse kaikenlaisista siemenistä, pähkinöistä, soijasta tai viljasta. Maitohappoa muodostava erityinen käyminen syntyy, kun hapattaminen täyttää seuraavat ehdot: määrätty lämpötila, hapeton ympäristö, biologisesti viljellyt raaka-aineet, puhtaat astiat ja joissakin tapauksissa tarvitaan sopiva määrä merisuolaa. Terveydelle suotuisia maitohappobakteereja sisältäviä tuotteita kannattaa suosia päivittäisissä aterioissaan.







AURINGONKUKANSIEMENJOGURTTI

• 2 kpp auringonkukansiemeniä (voit myös käyttää muita pähkinöitä tai siemeniä)
• 2 kpp lämmintä uudistavaa juomaa (40 astetta)

Lisää maun mukaan:
• marjoja, hedelmäpaloja, ruusunmarjajauhetta
• 1 tl aitoa luonnon vaniljaa

Jauha siemenet hienoksi tehosekoittimessa. Lisää uudistava juoma vähitellen. Laita seos ilmatiiviiseen lasipurkkiin pimeään. Anna seistä 6-10 tuntia huoneenlämmössä. Jäähdytä ja tarjoile hedelmäpalojen tai marjojen kera.










UUDISTAVA JUOMA


Uudistava juoma on maitohappopitoinen, puhdistava ja virkistävä juoma. Se sisältää paljon entsyymejä, kaikkia B-ryhmän vitamiineja ja runsaasti E- ja C-vitamiinia. Juoma maistuu miedosti happamalle, sitruunaiselle. Valmistus tapahtuu puhtaasti viljellyistä idätetyistä rukiinjyvistä.


• 4 L vettä
• 8 dl jyviä

1. Pese jyvät.
2. Liota jyvä puhtaassa lasipurkissa 8 tuntia (kiinnitä harso purkin suulle).
3. Kaada liotusvesi pois tai kaada kukille.
4. Idätä jyviä pimeässä 2 vrk:tta
5. Huuhtele jyviä itämisen aikana 2 krt/pv:ssä.
6. Riko n. 1/3 jyvistä vähässä vedessä tehosekoittimessa.
7. Kaada puhdas vesi jyvien päälle.
8. Laita purkkiin tiivis kansi ja siirrä purkki vuorokaudeksi kylmään.
9. Ota kylmästä ja peitä purkki tai laita pimeään komeroon huoneenlämpöön 3 vuorokaudeksi.
10. Jos juomaan tulee pintahiivaa, kuori se pois.
11. Nosta valmis juoma takaisin jääkaappiin ja säilytä siellä.
12. Lisää päivittäin käyttämäsi juoman tilalle sama määrä vettä.
13. Samaa juomaerää voi käyttää n. 2 viikkoa. Uudistavan juoman avulla voit valmistaa mm. siemenjuustoja, murekkeita ja jogurtteja.







MARJAJOGURTTI


• annos pähkinäjogurttia
• 2 dl mustaherukoita
• 1 dl mansikoita
• 1 banaani

Pähkinäjogurtti: 1-2 annosta
• 2 rkl manteleita
• 2 rkl kurpitsan- tai auringonkukansiemeniä
• 6-8 saksanpähkinän puolikasta
• 2 parapähkinää
• 2,5 dl vettä


Liota pähkinöitä ja siemeniä vedessä n. 8 tuntia. Kaada liotusvesi pois ja jauha hienoksi. Lämmitä vesi 40 asteiseksi kattilassa (tarvitset ruokalämpömittarin). Lisää vähitellen vettäa pähkinäseokseen koko ajan jauhaen sauvasekoittimella niin että saat tasaisen seoksen. Laita seos ilmatiiviiseen lasiastiaan. Anna seistä pimeässä 10–12 tuntia huoneenlämmössä, jonka jälkeen siirrä jääkaappiin jäähtymään.

Ota annos valmista jogurttia, marjat ja banaani ja soseuta tasaiseksi marjajogurtiksi. Tarjoile heti.

Valmiiseen jogurttipohjaan voit käyttää mitä vain mieleisiäsi marjoja ja hedelmiä! Näin saat aina uusia makujogurtteja.



SOIJAJOGURTTI

• 2 dl soijamaitoa
• 1 rkl luonnonjogurttia siemeneksi

Lämmitä maito 40 asteiseksi. Sekoita siemen joukkoon. kumoa seos ilmatiiviiseen lasipurkkiin ja laita pimeään. Pidä seosta lämpimässä n. 8 tuntia. Säilytä jääkaapissa. Jätä siemen seuraavaan kertaan.



HIRSSI-MARJAJOGURTTI
4-5 annosta hirssijogurttia

• 5 dl hirssi
• 3 dl vettä

Ota 1 annos jogurttia johon sekoitat:

• 2 dl marjoja valinnan mukaan (suosi mustaviinimarjoja tai mustikoita)
• 1 banaani

Hirssi suurimo huuhdellaan hyvin moneen kertaan eri vedellä ja jätetään likoamaan vuorokaudeksi veteen. Vettä runsaasti. Poista vesi ja jauha tehosekoittimella veden kera (3 dl) samettimaiseksi massaksi kuten pirtelöt. Massa kaadetaan kannelliseen hyvin puhdistettuun lasipurkkiin, joka suljetaan tiiviisti ja annetaan hapantua huoneenlämmössä 2 vuorokautta. Tämän jälkeen purkki siirretään jääkaappiin, jossa hapantuminen jatkuu hitaammin. Marjat ja hedelmät lisätään ennen nauttimista. Jogurtti säilyy jääkaapissa n. viikon.



SEESAMJUUSTO


• 1 dl kuorimattomia, aktivoituja seesaminsiemeniä (aktivointi tarkoittaa liottamista 8 tuntia ja idättämistä)
• 3 dl auringonkukan siemeniä
• 2 dl uudistusjuomaa


Tehosekoita. Laita seos ilmatiiviiseen lasiastiaan. Anna seistä 4-6 tuntia huoneenlämmössä pimeässä tai 12 tuntia jääkaapissa. Laita kostea leivinpaperi tiiviisti juuston päälle ja vielä kansi astiaan. Juusto säilyy n. viikon jääkaapissa.



AURINGONKUKANSIEMENJUUSTO


• 2 dl liotettuja manteleita
• 2 dl auringonkukan siemeniä
• 2 dl uudistusjuomaa


Tehosekoita kaikki puuromaiseksi massaksi. Laita seos ilmatiiviiseen lasiastiaan. Anna seistä 4-6 tuntia huoneenlämmössä pimeässä tai 12 tuntia jääkaapissa. Laita kostea leivinpaperi tiiviisti juuston päälle ja vielä kansi astiaan. Juusto säilyy n. viikon jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti