sunnuntai 2. joulukuuta 2012

BALANSSIA, BALANSSIA, BALANSSIA!

Edellisen artikkelini suuri kommenttimäärä johdatteli minut tämänpäiväiseen aiheeseen. Ihmiset ovat nykyään erittäin kiinnostuneita terveydestä ja ihanteellisen ruokavalion löytämisestä. Se on ihanaa!
Mutta… samaan aikaan ihmiset menevät yhä enemmän ymmälleen kaiken tiedon ja mediamylläkän seurauksena. Mikä on oikeastaan totta ja mikä ei? Miten meidän tulisi syödä, kun toinen taho sanoo toista ja toinen toista?

Median ongelma on mielestäni se, ettei se kykene koskaan tuomaan laaja-alaista näkökulmaa asioihin. Jokaisessa mediakeskustelussa, julkaisussa tai muussa formaatissa aika ja mitta ovat rajallisia, jolloin halutaan tarttua yhteen asiaan tai näkökulmaan. Tämä on huomattu mm. viimeaikaisissa rasvakeskusteluissa. Kun puolletaan yhtä asiaa, kuulostaa se yleensä toisen asian kumoamiselta. Tästähän harvoin, varsinkaan ravitsemuksessa, on kyse.


Kaikessa on kyse balanssista. Luonto yrittää tasapainoilla koko ajan ääriolosuhteiden kanssa. Samoin ihmiskeho (olemmehan osa luontoa) pyrkii koko ajan mahdollisimman tasapainoiseen tilaan. Eri hetkinä tasapainoisen tilan saavuttaminen vaatii erityyppisten asioiden muokkaamista.

Miten sitten voimme tietää, mitä, milloin ja miten meidän tulisi tasapainottaa kehomme tilaa? Kehon epätasapainotilat välittyvät hienovaraisina viesteinä eri puolille kehoa, jonka me kykenemme tuntemaan aivojen välityksellä. Viestit voivat olla pieniä tai isoja fyysisiä tuntemuksia tai vain hiljaista sisäistä ääntä, joka yrittää kertoa sinulle jotain kehosi tilasta.

On hyvin vaikea yrittää selittää mitä kehon tulkinta ja sisäinen ääni ovat, sillä viestit ovat joka kerta ja joka ihmisellä omanlaisiaan. Kuulostaa erittäin vaikealta ja loputtomalta suolta, vai mitä? Sitä se voi aluksi ollakin ennen kuin opimme kehon kieltä. Kehon kielen opetteleminen ja sille herkistyminen kannattaa, sillä oma kehosi on ainut oikea ja luotettava viestien antaja. Mitä suuremmiksi mestareiksi tulemme oman kehon tulkinnassa, sitä helpompaa meidän on valita päivittäiset ruoka-aineemme, syömämme ruoan määrä, lepohetkemme, päivän aktiviteettimme, sosiaaliset kanssakäymisemme jne.

Keho antaa viestejä jokaiseen tilanteeseen elämässäsi. Keho on hyvin moniulotteinen kokonaisuus, joka ei rajoitu pelkästään fyysiseen olomuotoon. Ihmiskehoa voidaan tarkastella sekä fyysisellä, psyykkisellä, mentaalisella että henkisellä tasolla. Keho pyrkii huolehtimaan jokaisen näiden tason balanssista, joka antaa jälleen lisähaastetta viestien kuunteluun. Nyt ei liikutakaan vain yhdellä tasolla, eikä edes 3D muodossa ;), vaan äärettömillä taajuuksilla, joita pienet ihmisaivomme yrittävät epätoivoisesti tulkita ja ymmärtää.

Jotta asia olisi helpompi ymmärtää, otan esimerkin ravitsemuksesta. Kuvitellaan, että henkilö nauttii ainoastaan maailman ravintorikkaimpia raaka-aineita, joista hän koostaa päivittäiset ateriansa. Raaka-aineet hän on valinnut tutkimuslähteisiin ja teorioihin vedoten, joiden kriteerinä ovat olleet korkeat ravinnepitoisuudet. Muutama kuukausi hän elää kuin olisi elämänsä voimissaan täynnä energiaa, voimaa ja kestävyyttä. Samainen ravinto on voinut ruokkia myös hänen mieltään sisäisesti ja hän pursuaa iloa, naurua ja valoa. Kuitenkin muutaman kuukauden päästä olo ei tunnu enää samalta ja energiataso alkaa hiipua. Mitä on oikein tapahtunut?

Kyseisessä tilanteessa kehon balanssi on järkkynyt. Hetken aikaa hänelle ihanteellinen ravinto ei jostain syystä enää olekaan se optimaalisin, vaikka kaikki teoriassa näyttää edelleen hyvältä ja ravinteita saadaan yllin kyllin. Ravinnossa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään yleisimmin tunnetuista ravinteista, vaan paljon monimutkaisemmasta kokonaisuudesta ja tiedon ja energian välityksestä. Lisäksi muuttuvia tekijöitä on ympärillämme koko ajan. Maailma ja elämä eivät ole stabiili tila, joka pysähtyisi maksimaalisen ja optimitilan saavuttaessaan. Mikään ei ole varmempaa kuin se, että kaikki muuttuu koko ajan. Muuttuvia tekijöitä on miljoonia ajatusten ja tunteiden muuttumisesta sääolosuhteiden muuttumiseen ja kaikkea siltä väliltä. Ihmismieli on siitä kummallinen, että se pyrkii koko ajan näennäisturvalliseen. Yleensä tähän käytetään keinona hallintaa, kontrollointia sekä liikaa järkeilyä. Teoria kuitenkin usein kumoutuu käytännössä, sillä oikeanlaisen teorian koostaminen on miltei mahdottomuus miljoonista osatekijöistä, joista jokainen vieläpä muuttuu koko ajan ja kaikki reaktiot ovat seuraamuksia juuri tapahtuneiden triljoonien eri reaktioiden summasta. Tätä tämä elämä siis on eikä kaikkea mielestäni edes kannata yrittää ymmärtää. Kuuntelemalla kehosi sisäistä ääntä, olet kuitenkin todennäköisimmin oikealla polulla. Kaikki riippuu siitä, tulkitsitko sen lähettämiä viestejä oikein.

Ennen kuin olen jo kohta itsekin aivan sekaisin ja ymmälläni, on kai parempi lopettaa tämä artikkeli. Vaikka sunnuntai on hyvä päivä antaa mielen ollakin hieman sekaisin, ennen huomista työpäivää. ;D

Loppuun haluan kuitenkin siis vielä painottaa, että asiantuntijat, ravintoterapeutit ja tutkijat (jos tekevät työtä sydämestään) ovat ihmisten apuna ja voivat kyetä opastamaan oikeiden lähteiden juurelle; lähteille, jotka ravitsevat koko kehoasi ja avartavat kykyäsi kuunnella kehon viestejä. Lisäksi pätevä opastaja ei koskaan väitä, että hän on oikeassa vaan antaa vinkkejä korostaen, että jokainen meistä voi vain itse olla oman kehontulkintansa mestari ja löytää ihanteellisen ravitsemuksen ja terveyden kuhunkin elämäntilanteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti