Jokainen meistä haluaisi varmasti pysyä aina terveenä ja vieläpä kenties elää mahdollisimman pitkään. On selvää, että terveellinen elämäntyyli voi antaa hyvätkin mahdollisuudet elinvoimaisuuteen. Länsimaisesta elämäntyylistä ja ruokavaliosta on monta askelta terveelliseen elämään.
Vaikka ihanteellisia ruokavaliota on niin monta kuin on ihmisiäkin, on terveellisessä ruokavaliossa jokaisella myös paljon yhteistä. Mielestäni ensimmäinen ja tärkein askel kohti terveellisempää elämää on kaikenlaisten kemikaalien eliminoiminen. Täysin kemikaalittomaan elämään tuskin kukaan enää kykenee, sillä koko maapallo on jo sen verran saastunut ja kemikaalit levinneet joka maankolkkaan ja maaperään. Kuitenkin on vielä paljon mitä voimme tehdä minimoidaksemme kemikaalikuormaamme.
On erittäin surullista huomata, kuinka korruptoitunutta kaikki on nykymaailmassa. Kaikkea hallitsee raha ja vallanhimo. Näiden ahneuksien alle jäävät todellinen auttamisenhalu, rehellisyys ja luottamus. Miten tämä sitten liittyy ravitsemukseen, terveyteen ja kemikaaleihin? Enemmän kuin uskoisikaan, sillä se hallitsee miltei kaikkea. On hyvin yleistä, ettei tieteellisiin tutkimuksiin ole enää luottamista. sillä suurin osa maailmalla julkaistuista tutkimuksista ovat puolueellisia. Aiheesta kiinnostuneita suosittelen katsomaan parituntisen dokumentin ”Terveys lautasella” YLE Areenasta.
Samainen dokumentti nostaa hyvin esille myös toisen seikan, joka tekee kemikaalien vaarallisuuden/vaarattomuuden tutkimisen miltei mahdottomaksi. Nykyinen käytäntö on, että tietyn kemikaalin ADI-arvoa laskettaessa koe-eläin altistetaan vain tälle yhdelle kemikaalille. Annoksia testaamalla tutkijaryhmä voi saavuttaa jonkun lukeman, minkä pitäisi käytännössä olla haitaton. Testit ovat hyvin epäluotettavia, sillä ihmisten yksilölliset erot ovat paljon suurempia kuin tietyllä eläinrodulla eikä kukaan ole oikeasti pystynyt tutkimaan, miten ihmis- tai eläinkeho käyttäytyy altistukseen pitkällä aikavälillä. Oma näkökantani on, että kemikaalit ovat pieninäkin annoksina hyvin myrkyllisiä ja sairauksille altistavia.
Huolestuttavinta kaikessa on kuitenkin se, ettei meistä kukaan altistu vain yhdelle kemikaalille vaan elimistöissämme virtaa valtava kemikaalicocktail. Edellä mainitussa dokumentissa eräs tutkijaryhmä tutki kolmen kemikaalin ristivaikutuksia, joista mikään yksistään ei tutkimusten mukaan lisännyt sairausriskiä. Kuitenkin koe-eläinten altistuttua kolmelle kemikaalille yhtä aikaa kohosi riski 60 prosenttiin! Kemikaalicocktailissa ei enää päde mikään matemaattinen kaava, vaan yhtälö on arvaamaton ja yksikin yhtälö voi olla kohtalokas.
Se,
mitä kemikaalien ristireaktiot aiheuttavat jokaisen meidän
elimistöllemme ei ole summa kolmesta kemikaalista, vaan kymmenistä,
sadoista ja jopa tuhansista. Ei siis mikään ihme, että eri
sairaustilastot sen kuin kasvavat kasvamistaan.
Jokaisella on
kuitenkin onneksi vapaus valita ja ostaa lisäaineettomia tuotteita, vai
onko? Valitettavasti ahneus käy jo ylitsepääsemättömäksi ja kansalaisia
huijataan isolla kädellä. YLE uutisoi juuri tällä viikolla siitä, kuinka
ruokateollisuus on alkanut kuluttajien tietoisuuden lisääntyessä
kiertää pakkausten lisäainemerkintöjä.
”Monet lisäaineet on
merkitty elintarvikepakkauksiin E-numeroin. Nyt ihmiset ovat oppineet
varomaan näitä E-numeroita, joten ruokateollisuus on keksinyt kiertää ne
ujuttamalla tuotteisiin samoja kemikaaleja toisilla nimillä.”,
kirjoittaa YLE uutiset.
Kyllä liikutaan jo lähellä ihmisten
huijausta, sanoo YLE:n haastattelema Seppo Heiskanen, joka toimii
Elintarviketeollisuusliiton tutkimus- ja lainsäädäntöosaston johtajana.
Koko jutun voit lukea täältä.
Lisäaineiden lisäksi saamme aimo joukon kemikaaleja kaikenlaisista lannoitteista ja torjunta-aineista. Luomu- ja biodynaamisesti viljellyt tuotteet ovat todellakin rahansa arvoisia, jos vaakakupissamme on oma terveytemme.
Olisi ihanteellista, jos kuluttaja voisi valita kaikki käyttämänsä
tuotteet kaupan luomuosastolta. Näin ei kuitenkaan käytännössä aina ole.
Tohtori Mercola
on listannut internet-sivustollaan tavanomaisesti tuotettujen kasvisten
ja hedelmien ryhmästä ne, joissa on suurimmat torjunta-ainejäämät.
• persikka
• omena
• paprika
• selleri
• nektariini
• mansikka
• kirsikka
• salaatti
• greippi
• pinaatti
• peruna
Samassa listauksessa löytyy myös raaka-aineet, jotka sisältävät vähiten kemikaalijäämiä.
• parsakaali
• munakoiso
• kaali
• banaani
• kiivi
• parsa
• herne
• mango
• ananas
• maissi
• avokado
• sipuli
Sivusto on Yhdysvaltalainen, mutta uskoakseni samaa tilastoa voidaan hyödyntää myös Suomessa ja Euroopassa.
Se, miten voimme vaikuttaa kemikaalikuormaamme, on valitsemalla kokonaisia tuoreita raaka-aineita, joita ei ole jalostettu ja pakattu valmispakkauksiin.
Suosi metsänantimia parhaasi mukaan ja kaupan hyllyiltä valitse luomua
tai biodynaamisesti viljeltyä. Opettele nauttimaan ruoanlaitosta ja
arvostamaan raaka-aineiden laatua ja takaan, että ateriasi on suurempi
makuelämys kuin yksikään kaupan valmisateria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti