lauantai 1. joulukuuta 2012

KAAKAON SULOINEN KIROUS


Seuraava artikkelini tulee jakamaan varmasti paljon mielipiteitä. Mutta niinhän kaikki, mihin ihmisillä on vahva tunneside. Hassua kyllä, mutta kaakao on yksi sellainen.

Kaakaon positiivisista vaikutuksista on kirjoitettu paljon, sillä onhan kaakao tämän hetken ykköstrendi. Näin ainakin jos seuraamme superfood luennoitsijoita, jotka ovat löytäneet tiensä myös valtamedioihin. Kaakaohuumassaan monikaan ei tunnu kyseenalaistavan millään tavalla sen mahdollisesti suuriakin haitallisia vaikutuksia.

Ensimmäiseksi on hyvä huomioida, ettei mikään eläin luonnossa syö kaakaopapua. Myöskään alkuperäiskansat eivät suinkaan käyttäneet sitä ravinnollisiin tarkoituksiinsa ruoka-aineena tai ravintolisänä. Sen sijaan he kyllä nauttivat itse hedelmiä, joka ympäröi papua. Näiden heimojen keskuudessa kitkerät ja karvaat pavut tunnettiin erityisesti niiden huumaavasta ja hallusinaatioita aiheuttavista vaikutuksistaan. Papuja hyödynnettiinkin vain satunnaisesti erilaisissa pyhissä rituaaleissa, joissa kaakaota käytettiin osana heidän keitoksiaan. Hallusinaatioiden ohella erittäin suuret määrät kaakaota voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin LSD ja hasis. Kaakaon nauttimisesta aiheutuvat oireet eivät sinällään yllätä, sillä se stimuloi aivoja samoissa osissa kuin monet muutkin huumeet.

Vaikka kaakaopapu ei ole yhtä vahva huume kuin monet muut, on sen vahvuus kuitenkin sitä luokkaa, että se aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Juuri moni riippuvuudelle altistunut ei tahdo myöntää sen negatiivisia vaikutuksia. Toisaalta taas kaakaota markkinoiville tahoille se on riippuvuutta aiheuttavan piirteensä ansiosta mainio myyntikohde ja suuri rahantulolähde, sillä kerran kaakaoon koukuttunut palaa aina ostamaan lisää.

Edellä mainitut huumaavat vaikutukset tulevat vain suurista kaakaomääristä, joita harva syö todellisuudessa kerralla. Kuitenkin moni tuntuu nauttivan kaakaota ja siitä tehtyä raakasuklaata osana aterioitaan korvatakseen sillä muuta päivittäistä ravitsemusta. On kuitenkin hyvä ymmärtää yksi asia: Kaakaota tulisi nauttia vain satunnaisesti huvittelu ja herkuttelu mielessä, eikä se ole superruokaa, jolla voidaan korvata aterioita ja oikeasti terveellisiä perusraaka-aineita. Toki kaakao sisältää myös joitakin ravinteita, mutta koska sitä ei suositella (eikä voi) nautittavaksi suuria määriä, ei se tuo merkittävää lisää ravitsemukseen.

Myöskään alkuperäisissä elävän ravinnon opeissa kaakaota ei ole pidetty sopivana ja terveellisenä raaka-aineena. Nykyisin raakaravinnon resepteihin se on tullut korvaamaan aluksi epäterveellisten jaloste- ja kemikaaliherkkujen osuutta. Nyttemmin asia on kuitenkin tuntunut lähtevän ikään kuin käsistä ja moni syö kaakaota jopa päivittäin mieltäen sen jotenkin välttämättömäksi aineeksi optimaalista terveyttä tavoiteltaessa.

Ravitsemusopeissa kaakaota on vältetty monestakin syystä. Ensinnäkin se on elimistöä happamoittava, joka ei tue liiallisesti nautittuna ihanteellista happo-emästasapainon ylläpitämistä. Elimistön puhdistautumiseen happo-emästasapainon ohella liittyy myös maksan kunto ja puhtaus. Kaakao on maksalle hyvin myrkyllistä, ja sen pitkäaikainen käyttö kohottaa maksan ja veren myrkkypitoisuuksia, jotka puolestaan voivat aiheuttaa päänsärkyä, mielialavaihteluita, vihan purkauksia, väkivaltaa, masennusta, harhoja ja huimausta. Muita kaakaon suuren käytön aiheuttamia oireita ovat vakava riippuvuus, seksuaalihäiriöt, väkivaltaisuus, merkityksettömyyden tunne ja haluttomuus tarttua asioihin. Kyseiset oireet johtuvat monestakin tekijästä. Yksi vahva osasyy on kaakaon sisältämä kofeiini ja teobromiini, jotka ovat molemmat haitallisia aineita aiheuttaen muun muassa niin sanottua valepiristystä. Kaakaon syönnistä johtuva pirteys on siis harhaa ja johtuu itse asiassa kehon vastareaktiosta elimistölle aiheutuvalle stressille, joita seuraa kun keho yrittää päästä eroon kaakaon sisältämistä myrkyistä. Se, mitä ihminen kokee lisääntyneenä energiana, on kehon tehokäynnillä oleva koneisto, joka yrittää tasapainottaa elimistön omaa tilaa. Hieman samankaltainen olotila aiheutuu myös muusta stressistä, joka saattaa ensin kehon hypertilaan, jonka jälkeen tapahtuu väistämättä romahdus.

Koska kaakao toimii vahvana stimulanttina, se kiihottaa myös munuaisten ja lisämunuaisten toimintaa. Jatkuessaan se voi aiheuttaa painajaisia, unettomuutta, vapinaa ja äärimmäisiä energianvaihteluita. Suurten rasvamäärien kanssa nautittuna kaakao tukkii vahvasti myrkkyjä elimistöön ja on lisäksi äärimmäisen vaikea pala ruoansulatukselle.

Usein kaakaon sisältämän kofeiinin ja teobromiinin haittavaikutuksia vähätellään tai jopa kumotaan siten, ettei raakakaakao vaikuttaisi samalla tavalla kuin kuumennettu versionsa. Tämä on sikäli koomista, sillä samaiset henkilöt nauttivat ja mainostavat raakakaakaota juuri sen vahvasti stimuloivan vaikutuksen vuoksi. Väitteelle ei tunnu muutoinkaan olevan perusteita, sillä todellisuudessa juuri raakapavuista aiheutuvat oireet ovat vielä suuremmat kuin kuumennetun kaakaon. Myös monet myrkylliset vaikutukset ovat tutkimusten ja kokemusten mukaan paljon vahvempia raakapapuja nautittaessa. Lukuisten ihmisten kokemien ikävien sivuvaikutusten johdosta monet eivät pidäkään kaakaota superruokana. Toisilla oireet ilmenevät heti jo pienistäkin määristä, toiset huomaavat ne vasta vuosien käytön jälkeen.

Kehotukseni kuuluukin, että tunnustelkaa miten kaakao teissä oikeasti vaikuttaa; ei hetkellisellä superfiiliksellä vaan pitkällä tähtäimellä katsottuna. Ja edelleenkään ei pieni määrä silloin tällöin nautittuna varmasti elimistölle hallaa tee, mutta suurten käyttöjen kohdalla suosittelen varovaisuutta. Herkkunakin se peittoaa mennen tullen perinteiset kemikaalicocktailkarkit. Kaakaon sijaan suosittelen kuitenkin koittamaan carobia, joka antaa herkkuihin toivottua suklaista makua ilman sivuvaikutuksia.
Kaakaon mainostettuja antioksidantteja ja magnesiumia me saamme kuitenkin vallan hyvin paljon terveellisemmistäkin raaka-aineista. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti