Idut sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita ja vitamiineja.
Ituja voidaan käyttää sellaisenaan salaatteihin tai voileivän päälle.
Niitä voi lisätä myös lämpimiin ruokiin, kuten wokruokiin ja keittoihin,
mutta vasta aivan ruuan kypsennyksen loppuvaiheessa. Tunnetuimpia
idätettäviä tuotteita ovat sinimailanen eli alfa-alfa, mung-papu ja linssi.
Muita suosittuja idätettäviä lajeja ovat kik-herne, soijapapu, vehnä,
ruis ja sarviapila. Käyttövalmiit tuoreet idut säilytetään
mahdollisimman viileässä +2 - +5 asteessa, jossa ne säilyvät tiiviissä
lasipurkissa noin viikon. Myös kaupan vihannestiskissä idut löytyvät
tiskin viileimmästä kohdasta.
Idätys on helppoa ja hauskaa
puuhaa. Itsekasvattamalla on myös varma takuu itujen tuoreudesta.
Idätysajat ja huuhteluvälit vaihtelevat eri siementen ja papujen mukaan.
Tarkemmat idätysohjeet kullekin siemenelle löydät täältä.
Sinimailasen idut
1. Mittaa 1 rkl siemeniä ja kaada ne idätysastiaan. Idätysastiaksi käy esimerkiksi synteettisellä verkolla varustettu lasiastia.
2.
Laita astiaan reilusti vettä ja liota n. 6 tuntia pimeässä. Kaada
liotuksen jälkeen vesi pois. Vedellä voi kastella kukkia, mutta sitä ei
pidä juoda.
3.
Idätysastia sijoitetaan pimeään sille tarkoitettuun idätysritilään tai
astiankuivauskaappiin suu 45 asteen kulmassa alaspäin. Ituja huuhdellaan
3 kertaa vrk:ssa ja huuhteluvesi kaadetaan aina pois.
4.
Noin 2 vuorokauden kuluttua idut ovat kasvatuksen puolivälissä, jolloin
on ensimmäisen kylvetyksen aika. Idut kaadetaan laakeaan astiaan ja
päälle valutetaan runsaasti vettä. Ituja heilutellaan vedessä ja
toisiinsa takertuneet idut irrotellaan varovasti toisistaan. Myös
kuorten olisi tarkoitus irrota pois. Tämän jälkeen idut nostellaan
haarukalla varovasti takaisin idätysastiaan.
5. Idätys jatkuu pimeässä vielä toiset 2-3 vuorokautta, jolloin idun pituus on n. 5-7 cm. Tämän jälkeen kylvetys toistetaan.
6.
Kylvetyksen jälkeen idut siirretään takaisin idätysastiaan ja
idätysritilä nostetaan valoon vuorokaudeksi, jolloin ituihin muodostuu
lehtivihreää. Tämän jälkeen idut ovat valmiit ja ne siirretään
tiiviiseen lasiastiaan jääkaappiin. Idut kannattaa vielä huuhtaista
ennen syömistä. Yhdestä rkl:sta siemeniä saat noin litran verran
valmiita ituja.
Hei!
VastaaPoistaMistä olet onnistunut hankkimaan noin kätevän idätystelineen ja nuo verkkokannelliset purkit?
Kiitos! :)