Ruoka on yksi elämän
suurimmista nautinnoista. Tämän lisäksi se on myös jokapäiväinen
rutiini, jolla pyrimme ravitsemaan kehoamme. Ruoan maukkaus on yksi
valintakriteerimme ruoka-aineita tai aterioita valitessamme. Jo
evoluution alkuvaiheessa maukkauden aistiminen oli mielekästä, sillä se
ohjasi syömistä kypsien hedelmien, vihannesten ja proteiinipitoisen
ravinnon suuntaan. Maukkauden tärkein tehtävä onkin ollut meidän
luontainen ohjaaminen ravinteikkaampiin ja tuoreisiin raaka-aineisiin.
Luottamalla tuotteen ulkonäköön, kuin myös haju- ja makunystyröihimme,
pystymme erottamaan jo pilaantuneet ja syötäväksi kelpaamattomat
raaka-aineet.
Näin oli siis ennen, mutta nykyisin tilanne on
toinen. Nykypäivänä ei kaupan hyllyiltä tai ravintoloista löydä lisä- ja
torjunta-aineista vapaita tuotteita ellemme valitse luomua. Melkein
jokainen käsitelty tuota sisältää jotakin E-ainetta
(kirjain numerosarjan edessä), joka on siis eurooppalainen merkintätapa
sellaisille lisäaineille, joiden on katsottu olevan kyseenalaisia
aineita. Ruoan maukkauteen vaikutetaan aromeilla, joita läheskään
kaikkia ei tarvitse erikseen mainita tuoteselosteessa. Monet tuotteiden
valmistajat ovat hakeneet elintarvikkeilleen ja eineksilleen reseptien
salassapito-oikeutta, jolloin aine saatetaan ilmoittaa pelkkänä
aromina..
Nykypäivän ruoan todennäköisesti sisältämä natriumglutamaatti (E621)
on yksi kiistanalaisimpia ja silti käytetyimpiä aineita. Sitä käytetään
yleisesti elintarviketeollisuudessa, etenkin lihajalosteissa. Sitä
lisätään myös einesruokiin ja säilykkeisiin korostamaan lihaisaa ja
täyteläistä makua. Elintarvikkeiden säilyvyyttä natriumglutamaatti ei
paranna, vaan sen yksinomaisena tarkoituksena on saada ruoka maistumaan
paremmalta. Luontaisesti glutamaattia esiintyy maitojalosteissa ja
tuoreissa vihanneksissa, kuten tomaatissa. Ravinnosta luontaisesti
saatava glutamaatti on aminohappo, mutta kemiallisessa valmistuksessa
siihen lisätään vielä yksi natriumatomi. Glutamaatti kuitenkin on myös
laajalti esimerkiksi hermostossa esiintyvä välittäjäaine ja on
mahdollista, että elimistö ei kykene kunnolla säännöstelemään vapaan
glutamaatin määrää verenkierrossa, mikäli sitä on ravinnossa vapaana
eikä osana aminohappoketjua kuten luonnollisista lähteistä saatava
glutamaatti. Kemiallinen prosessointi saa siis luontaisesti
vaarattomasta aineesta erittäin kyseenalaisen sopivuudeltaan ihmisten
käyttöön.
Joillekin ihmisille E621 voi aiheuttaa päänsärkyä, sydämen tykytystä, pahoinvointia ja huimausta.
Tieteellisesti ei ole todistettu, että natriumglutamaatti olisi
ihmiselle vaarallinen, joten sitä saadaan edelleen käyttää yleisesti
elintarvikkeissa. Tieteellisistä todisteista huolimatta suuri joukko
ihmisistä on saanut siitä ikäviä ja osin jopa vaarallisia oireita.
Vaikka
ainetta ei olisikaan testattu suoraan ihmisellä, eläinkokeista
tiedetään, että kun natriumglutamaattia annetaan suurina pitoisuuksina,
niin se aiheuttaa vaurioita hypotalamuksen nucleus arcuatassa, joka
säätelee ruokahalua leptiinin avulla. Samaisissa kokeissa on saatu myös
vauriota raskauden aikana emolle annetulla natriumglutamaatilla ja
imeväisille rotille annetulla natriumglutamaatilla. Vaurioita todetaan
myös kasvuhormonia vapauttavaa hormonia tuottavissa neuroneissa. Eräässä
tutkimuksessa näitä vaurioita on saatu annoksilla, jotka ovat
huolestuttavan lähellä niitä annoksia, joita elintarviketeollisuus lisää
yleisesti ruokaan Euroopassa. Noin
viisinkertaisilla annoksilla ruoan lisäaineisiin nähden rottasikiöt ja
imeväiset saavat kasvuhäiriön ja ahmimishäiriön tyyppisen oireiston.
Suomen
lääkärilehti kirjoitti (11.9.2008), kuinka kiinassa tehdyissä
tutkimuksissa havaittiin, että ruokaansa natriumglutamaattia lisänneet
henkilöt olivat merkitsevästi useammin ylipainoisia
kuin henkilöt, jotka eivät käyttäneet tätä aromivahvennetta. Samaista
huomiota käytetään myös hyödyksi muissa tutkimuksissa, joissa
natriumglutamaattia käytetään laboratoriokokeissa kun halutaan saada
aikaan ylipainoisia rottia.
Keväällä 2009 Hufvudstadsbladet
kirjoitti natriumglutamaatin käytöstä kouluruoassa. Kouluaterioissa sitä
laitetaan esimerkiksi keittoihin, kastikkeisiin ja joihinkin
laatikkoruokiin ja lihapulliin. Sitä on myös aromisuolassa. On
valitettavaa, että pienten lasten luontaista makuaistimusta sotketaan jo
varhaisessa vaiheessa. Ruokavalinnoista päättävät tahot puolustavat E621:n
puoltavaa päätöstä seuraavasti: ” Kun makuparanteilla kohennettuun
ruokaan tottuu, perinteisen suomalaisesti maustettu ruoka tuntuu todella
mauttomalta.”
Natriumglutamaatti nousi otsikoihin, kun Espoo
päätti lopettaa E621:n käytön kouluruoassa ensi lukukauden alusta eli
syksystä 2009 lähtien. Kielteiseen päätökseen on ilmeisesti päädytty
vanhempien painostuksesta johtuen. Tämä kiihdytti keskustelua myös
naapurikunnissa.
- Jos Espoo pystyy poistamaan lisäaineen kouluruoastaan, sen pitää olla mahdollista myös Helsingissä, sanoo kaupunginvaltuutettu Maria Björnberg-Enckell (sfp) Hufvudstadsbladetissa.
Tämän
artikkelin saatteeksi toivonkin jokaisen kiinnittävän huomiota
tuoteselosteisiin. Etenkin pienten lasten vanhemmat voivat vaatia
selvitystä oman kuntansa päiväkoti- ja kouluruokiin käytetyistä
lisäaineista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti