tiistai 27. marraskuuta 2012

ASPARTAAMI

Kaikki tietävät sokerin epäterveelliset vaikutukset ja pyrkivät korvaamaan perinteiset sokeriherkut ”terveellisemmillä” vaihtoehdoilla, kuten esimerkiksi light-tuotteilla. Moni ei kuitenkaan tiedä, että kyseisissä tuotteissa käytetyt keinotekoiset makeutusaineet ovat myrkkyjä, jotka vaikuttavat epäsuotuisasti terveyteen monin verroin tavallista sokeria pahemmin.

Yksi hyvin yleisesti käytetty makeutusaine, niin meillä Suomessa kuin maailmallakin, on aspartaami. Aspartaami on myrkky, joka koostuu kahdesta aminohaposta, fenyylialaniinista ja aspargiinista sekä metanolista. Aspartaamin puolustajat väittävät, että kaksi ensimmäistä komponenttia ovat täysin samanlaisia kuin ne, joita elimistössä syntyy proteiinipitoisen ruoan jälkeen, ja että ne hajoavat ja katoavat itse nopeasti. Niitä esiintyy myös luonnonmukaisina, joten aspartaamikin on väitteen mukaan luonnollinen aine ja vaarallinen vain niille, jotka sairastavat fenylketonuriaa. Siksi aspartaamista on mainittava tuoteselosteessa (E951). Tosin etenkin vitamiinivalmisteissa aspartaami saatetaan jättää mainitsematta.

Aspartaami on joistakin väitteistä huolimatta synteettinen valmiste ja käyttäytyy elimistössä aivan omalla tavallaan. Synteettisellä fenylalaniinilla on taipumus muuttua metanoliksi, joka tunnetusti aiheuttaa mm. sokeutta ja maksavaurioita. USA:n ympäristösuojeluvirasto suosittelee metanolin päivittäisen saannin rajoittamista 7,8 mg/vrk, mutta jo yksi tölkki kevytvirvokejuomaa sisältää metanolia kaksinkertaisesti tämän määrän. Aspartaamia käyttävä diabeetikko saattaa päivän aikana saada jopa yli 30 kertaa tämän annoksen.
Aspartaamin ADI-arvo on 40 mg/kg/vrk. Tämän mukaan 60 kg painava henkilö voi juoda päivittäin 4 L kevytjuomaa, jonka metanolin saanti nousee tällöin jo 300 mg. Suomen elintarvikevirasto on myös tämän ADI:n kannalla.

Aspartaamin metanoli muuttuu jo yli 30 asteessa karsinogeeniksi, formaldehydiksi. Tämä on voimakas myrkky, joka jo pieninä määrinä voi aiheuttaa geneettisiä ja immuunijärjestelmän vaurioita. Formaldehydi puolestaan muuttuu muurahaishapoksi, joka aiheuttaa verisuonten laajentumista ja estää kudosten hapensaantia.

Aspartaamimyrkytyksen yleisiä oireita ovat jatkuva väsymys, ruoansulatusvaivat kuten turvotus, pahoinvointi, vatsakipu ja ripuli, muistin ja ajattelukyvyn huomattava heikentyminen, persoonallisuusmuutokset, käsien- ja jalkojen tunnottomuus ja nipistely, näköhäiriöt ja tajuttomuus. Muita tavallisia oireita ovat allergiat, kouristukset, fibromyalgia, nivelsäryt, äkilliset kivut, lihominen, huimaus, päänsärky/migreeni, tinnitus, ahdistus, masennus, paniikkihäiriöt, sydämen verisuonten sairaudet, verenpaineen nousu, puhehäiriöt ja parkinsonismi. Suurin vahingoittava vaikutus aspartaamilla on aivoihin. Mitä kauemmin aspartaamilla makeutettu tuote seisoo kaupanhyllyllä, sitä suuremmaksi kasvavat myrkyllisten aineiden pitoisuudet.

Vaikka aspartaamia (lähes energiaton makeute) käytetään yleisesti laihdutus- ja kevytvalmisteissa, se itse asiassa lisää sokerin ja makeanhimoa. Lisäksi aspartaami on addiktoiva aine, joka aiheuttaa herkästi riippuvuutta.
Myös diabeetikoille suositellaan yleisesti aspartaamia. Etenkin kun diabeetikot pyrkivät välttämään sokeria ja muita hiilihydraatteja, voi nautitun aspartaamin määrä kohota pilviin. Ristiriitaista onkin, että myös aspartaamin tiedetään aiheuttavan diabetesta.

Äidin nauttima aspartaami hedelmöityksen ja raskauden aikana voi aiheuttaa lapselle synnytysvaurioita. Myrkky siirtyy lapsen myös imetyksen välityksellä. Aspartaamin haittavaikutukset korostuvatkin juuri lapsilla, jotka eivät kykene aikuisten tahtiin poistamaan myrkyllisiä aineosia. Lapsilla tällä aspartaamin liikasaannilla on suurta merkitystä koulumenestykseen, sillä aspartaami vaikuttaa erityisesti siihen aivojen osaan jossa oppiminen tapahtuu. Aspartaamilla on myös vakavia vaikutuksia näköön sekä MS-taudin kehittymisen.

Vaikka aspartaamia sisältäviä tuotteita tulee koko ajan lisää kauppojen hyllyille, on sille olemassa luonnollisia hyviä vaihtoehtoja. Kuumentamaton eli raaka hunaja on tavallista sokeria makeampaa ja sopii kaikenlaisten ruokien makeuttamiseen. Myös kuivatut hedelmät, etenkin taateli, ovat yllättävän makeita jo luonnostaan ja ovat täynnä kehon tarvitsemia kivennäisaineita. Täysruokosokeri on tavallista valkoista sokeria parempi vaihtoehto, mutta suosittelen senkin korvaamista kuivatuilla hedelmillä tai hunajalla. Emme kuitenkaan tarvitse ylenpalttista sokeria ravitsemuksessamme, joten erikseen lisättyä sokeria tulisi välttää. Mitä luonnonmukaisemmin syömme, sitä vähemmän kehomme kaipaa makeutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti