Kaikki tietävät sokerin epäterveelliset vaikutukset ja pyrkivät
korvaamaan perinteiset sokeriherkut ”terveellisemmillä” vaihtoehdoilla,
kuten esimerkiksi light-tuotteilla. Moni ei kuitenkaan tiedä, että
kyseisissä tuotteissa käytetyt keinotekoiset makeutusaineet ovat myrkkyjä, jotka vaikuttavat epäsuotuisasti terveyteen monin verroin tavallista sokeria pahemmin.
Yksi hyvin yleisesti käytetty makeutusaine, niin meillä Suomessa kuin maailmallakin, on aspartaami.
Aspartaami on myrkky, joka koostuu kahdesta aminohaposta,
fenyylialaniinista ja aspargiinista sekä metanolista. Aspartaamin
puolustajat väittävät, että kaksi ensimmäistä komponenttia ovat täysin
samanlaisia kuin ne, joita elimistössä syntyy proteiinipitoisen ruoan
jälkeen, ja että ne hajoavat ja katoavat itse nopeasti. Niitä esiintyy
myös luonnonmukaisina, joten aspartaamikin on väitteen mukaan
luonnollinen aine ja vaarallinen vain niille, jotka sairastavat
fenylketonuriaa. Siksi aspartaamista on mainittava tuoteselosteessa (E951). Tosin etenkin vitamiinivalmisteissa aspartaami saatetaan jättää mainitsematta.
Aspartaami on joistakin väitteistä huolimatta synteettinen valmiste
ja käyttäytyy elimistössä aivan omalla tavallaan. Synteettisellä
fenylalaniinilla on taipumus muuttua metanoliksi, joka tunnetusti
aiheuttaa mm. sokeutta ja maksavaurioita. USA:n ympäristösuojeluvirasto
suosittelee metanolin päivittäisen saannin rajoittamista 7,8 mg/vrk,
mutta jo yksi tölkki kevytvirvokejuomaa sisältää metanolia
kaksinkertaisesti tämän määrän. Aspartaamia käyttävä diabeetikko saattaa
päivän aikana saada jopa yli 30 kertaa tämän annoksen.
Aspartaamin
ADI-arvo on 40 mg/kg/vrk. Tämän mukaan 60 kg painava henkilö voi juoda
päivittäin 4 L kevytjuomaa, jonka metanolin saanti nousee tällöin jo 300
mg. Suomen elintarvikevirasto on myös tämän ADI:n kannalla.
Aspartaamin metanoli muuttuu jo yli 30 asteessa karsinogeeniksi, formaldehydiksi.
Tämä on voimakas myrkky, joka jo pieninä määrinä voi aiheuttaa
geneettisiä ja immuunijärjestelmän vaurioita. Formaldehydi puolestaan
muuttuu muurahaishapoksi, joka aiheuttaa verisuonten laajentumista ja estää kudosten hapensaantia.
Aspartaamimyrkytyksen yleisiä oireita ovat jatkuva
väsymys, ruoansulatusvaivat kuten turvotus, pahoinvointi, vatsakipu ja
ripuli, muistin ja ajattelukyvyn huomattava heikentyminen,
persoonallisuusmuutokset, käsien- ja jalkojen tunnottomuus ja nipistely,
näköhäiriöt ja tajuttomuus. Muita tavallisia oireita ovat allergiat,
kouristukset, fibromyalgia, nivelsäryt, äkilliset kivut, lihominen,
huimaus, päänsärky/migreeni, tinnitus, ahdistus, masennus,
paniikkihäiriöt, sydämen verisuonten sairaudet, verenpaineen nousu,
puhehäiriöt ja parkinsonismi. Suurin vahingoittava vaikutus
aspartaamilla on aivoihin. Mitä kauemmin aspartaamilla makeutettu
tuote seisoo kaupanhyllyllä, sitä suuremmaksi kasvavat myrkyllisten
aineiden pitoisuudet.
Vaikka aspartaamia (lähes energiaton makeute) käytetään yleisesti laihdutus- ja kevytvalmisteissa, se itse asiassa lisää sokerin ja makeanhimoa. Lisäksi aspartaami on addiktoiva aine, joka aiheuttaa herkästi riippuvuutta.
Myös
diabeetikoille suositellaan yleisesti aspartaamia. Etenkin kun
diabeetikot pyrkivät välttämään sokeria ja muita hiilihydraatteja, voi
nautitun aspartaamin määrä kohota pilviin. Ristiriitaista onkin, että
myös aspartaamin tiedetään aiheuttavan diabetesta.
Äidin nauttima
aspartaami hedelmöityksen ja raskauden aikana voi aiheuttaa lapselle
synnytysvaurioita. Myrkky siirtyy lapsen myös imetyksen välityksellä.
Aspartaamin haittavaikutukset korostuvatkin juuri lapsilla, jotka eivät
kykene aikuisten tahtiin poistamaan myrkyllisiä aineosia. Lapsilla tällä
aspartaamin liikasaannilla on suurta merkitystä koulumenestykseen,
sillä aspartaami vaikuttaa erityisesti siihen aivojen osaan jossa
oppiminen tapahtuu. Aspartaamilla on myös vakavia vaikutuksia näköön
sekä MS-taudin kehittymisen.
Vaikka aspartaamia sisältäviä
tuotteita tulee koko ajan lisää kauppojen hyllyille, on sille olemassa
luonnollisia hyviä vaihtoehtoja. Kuumentamaton eli raaka hunaja on tavallista sokeria makeampaa ja sopii kaikenlaisten ruokien makeuttamiseen. Myös kuivatut hedelmät,
etenkin taateli, ovat yllättävän makeita jo luonnostaan ja ovat täynnä
kehon tarvitsemia kivennäisaineita. Täysruokosokeri on tavallista
valkoista sokeria parempi vaihtoehto, mutta suosittelen senkin
korvaamista kuivatuilla hedelmillä tai hunajalla. Emme kuitenkaan
tarvitse ylenpalttista sokeria ravitsemuksessamme, joten erikseen lisättyä sokeria tulisi välttää. Mitä luonnonmukaisemmin syömme, sitä vähemmän kehomme kaipaa makeutta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti