perjantai 30. marraskuuta 2012

ELIMISTÖ KAIPAA PUHDISTAUTUMISTA

Moni haluaa aloittaa vuotensa puhdistautumisella. Toinen paastojen ja puhdistuskuurien suosittu ajankohta on kevät, jolloin ihmiset haluavat päästä bikinikuntoon ja vaatekerrosten vähenemisen myötä alkavat taas kiinnittää enemmän huomiota ulkonäköönsä.

Oikeassa kehon puhdistautumisessa ei ole kuitenkaan kyse viikon kuurista, vaan sen tulisi kuulua jokapäiväiseen elämäämme, mikäli haluamme saavuttaa pysyviä ja terveyttäviä tuloksia. Vaikka puhdistautumisen hyödyt näkyvät myös ulkoisesti, hiusten, kynsien ja ihon kunnossa, ovat sisäiset, syvät vaikutukset vielä merkittävämpiä. Jos keho on puhdas ja emäksinen, on se tie terveyteen, sillä sairaudet syntyvät vain happamaan kehoon.RAVINNON SUURI VAIKUTUS

Kehon puhdistautumisen työkalut yksinkertaisuudessaan ovat puhdistavat ja ravitsevat ruoka-aineet sekä kehon puhdistuselinten aktivoiminen. Korvaamalla kehoa kuormittavat ruoat ravitsevilla ja puhdistavilla vaihtoehdoilla autat elimistöä myös voimauttamaan sen omia puhdistuselimiä, kuten munuaisia, maksaa ja suolistoa, maksimaaliseen suorituskykyyn.

Hedelmät, marjat, lehtivihannekset ja kasvikset ovat parhaita puhdistavia ruokia niiden suuren ravintopitoisuuden sekä kuitupitoisuuden ansiosta, joka on erityisen tärkeää säännöllisen suolen toiminnassa. Lisäksi ne ovat ruoansulatukselle helposti sulatettavaa ravintoa, joka säästää siten elimistöämme. Hedelmien, marjojen, lehtivihannesten ja kasvisten osuus tulisi olla vähintään 75 % päivittäisestä ruokavaliostamme oikean happo-emästasapainon, puhdistumisen ja oikean suoliston bakteerikannan ylläpitämiseksi.

Myös veden juominen on erittäin tärkeää. Vesi toimii kuin pesuvetenä, jota ilman kuonat eivät voi liikkua pois kehosta. Toki täytyy myös muistaa, että veden laadulla on merkitystä. Saastunut ja likainen vesi tuo kehoomme vain lisää kemikaaleja ja kuormittaa jo ennestään kuonaantunutta elimistöä. Puhtainta on lähdevesi, jota säilytetään lasipullossa. Vettä suositellaan päivittäin juotavaksi 1 litra 25 kiloa kohden. Kookkaammat ihmiset siis tarvitsevat enemmän vettä päivittäin tukeakseen ruoansulatuksen ja kehon toimintaa.

Ruokia, joita suositellaan välttämään, ovat kaikenlaiset jalosteet ja valmisteet, kemikaalit, tehotuotettujen eläinten liha, rasvaiset ja sokeriset/suolaiset ruoat, alkoholi, tupakka ja kaikki kofeiinia sisältävät tuotteet, kuten kahvi, teet ja erilaiset virvoitusjuomat. Suosi luomua aina kun mahdollista turhien kemikaalien välttämiseksi.PIDÄ ITSESI AKTIIVISENA

Kehon luonnollinen puhdistus- ja kuonanpoistojärjestelmä toimii tehokkaammin, kun liikkuu ja polttaa kehon rasvaa. Myrkkyjen ensisijaisena varastointipaikkana toimivatkin juuri kehon rasvasolut. Myöhemmin ne siirtyvät yhä syvemmälle kehon soluihin aina sisäelimiin asti, jolloin yleensä ilmenee pikkuhiljaa yhä vakavampia sairauksia.

Kuonanpoiston lisäksi (hien ja paremman suolentoiminnan avulla) liikunta antaa parempaa oloa ja energisyyttä, sillä liikunta vapauttaa endorfiinia, mielihyvähormonia. Ideaalitilanteessa 75 % liikuntaan käytettävästä energiasta tulisi kohdistaa hengityksen, venyttelyn ja sisäisten lihasten harjoittamiseen, kuten pilateksessa, joogassa tai Qigongissa (Chi Kung). Loppu 25 % tulisi kohdistaa vahvistavaan ja kestävyyttä harjoittaviin lajeihin, kuten juoksu, vaellus, reipas kävely, hiihto tai uinti. Liikuntaa suositellaan päivittäin vähintään 30 minuuttia, mieluiten 1 tunti.

Kävely on ihmisen luontaisin liikuntamuoto, joka sopii yleensä kaikille. Pidemmillä vaelluksilla, joissa voimme yöpyä laavuissa, teltassa tai jopa makuupussiin kietoutuneena sammalmättäällä, pääsemme vielä ainutlaatuiseen yhteyteen luonnon kanssa ja moni kokee sen jopa hyvin meditatiivisena kokemuksena. Mitä lähemmäksi luontoa pääsemme ja mitä läsnä olevana pystymme olemaan, sitä vähemmän tarvitsemme tiedostettua meditatiivisen tilan aktivoimista.PUHDISTA MIELESI

Puhdistautumisessa ei ole kyse vain fyysisestä kehosta, vaan myös mielen rentoutumisesta. Stressi, suru, katkeruus tai viha voivat olla yhtä myrkyttäviä tekijöitä kuin mitkä tahansa myrkylliset aineet. Itse asiassa suurin osa (jopa 80–90 %) kaikista oireistamme ja sairauksistamme ovat lähtöisin henkisten tekijöiden synnyttämistä fyysisistä oireista. Hyvinä mielen rentouttajina voivat toimia mm. musiikki, taide-elämykset, tanssi, kävely tai yksinkertaiset meditointiharjoitukset. On tärkeää myös päästää irti negatiivisista tunteista ja mielenhallitsijoista (kuten katkeruus, viha, kateus, riippuvuus, omistushalu jne.) ja keskittää ajatukset positiivisiin asioihin ja läsnä olevaan hetkeen. Yleensä mietimme liikaa mennyttä tai tulevaa ja unohdamme juuri tämän hetken. Kuitenkin vain tällä hetkellä on merkitystä.

ANNA AIKAA SYVÄLLE UNELLE

Voi syödä kuinka terveellisesti tahansa ja liikkua säännöllisesti, mutta jos keho ei saa tarpeeksi ja säännöllisesti laadukasta unta, ei voi koskaan saavuttaa optimaalista terveyttä ja hyvää oloa. Tämä johtuu siitä, että suuri joukko elimistön hyviä prosesseja tapahtuu meidän nukkuessamme. Unessa lihakset rentoutuvat, verenpaine laskee ja ruoansulatuksemme saa levähtää (edellyttäen, ettei henkilö ole syönyt raskaasti ennen nukkumaan menoa), jolloin elimistö voi keskittää energiansa välttämättömiin toimenpiteisiin, kuten ravinteiden imeyttämiseen, solujen korjaukseen ja niiden suvun jatkoon.

Salaisuus piilee niinkin yksinkertaisen seikan takana kuin 8 tunnin yöuni syvän unen aikaan, joka on klo: 21.00–6.00 välillä. Terveydellemme on parasta mennä joka päivä nukkumaan ja herätä samaan aikaan; myös viikonloppuisin. Toinen tärkeä asia on hengitysilmamme, joten kunnollinen makuuhuoneen tuuletus on hyvä tapa ennen nukkumaan menoa.
Tässä muutamia raaka-aineita, jotka vauhdittavat kehon puhdistautumista:

sitruuna: sisältää yli 100 entsyymiä, huonoja bakteereita tappava, vahvasti emäksisöivä, puhdistava

voikukka: puhdistaa maksaa, superravinteikas villivihannes (myös kaikki muut tummanvihreät lehtivihannekset)

tuore inkivääri: laukaisee ruoansulatusjärjestelmän stressiä, sisältää ruoansulatusentsyymejä

maa-artisokka: tehostaa sapen toimintaa ja ehkäisee ilmavaivoja

vesikrassi: auttaa puhdistamaan verta, auttaa maksaa vapautumaan myrkyistä, sisältää hurjasti ravinteita

hapankaali: sisältää luonnollisessa muodossa olevia hyviä suolistobakteereja, jotka tasapainottavat suolistoflooraa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti