keskiviikko 14. marraskuuta 2012

SIEMEN LEIPÄ





• 1 dl kurpitsansiemeniä
• 1 dl auringonkukansiemeniä
• 4 rkl kuorellisia seesaminsiemeniä
• 4 rkl pellavansiemeniä kokonaisina + 1 dl vettä liotukseen

Liota seesamin-, auringonkukan- ja kurpitsansiemeniä 6-8 tuntia. Kaada liotusvesi pois ja idätä ½ vrk:tta. Liota pellavansiemenet omassa vedessään 8 tuntia. Älä kaada pellavansiementen liotusvettä pois, sillä se muodostaa terveellisen liman joka käytetään taikinassa.


• 2,5 dl pellavansiemeniä

Jauha siemenet hienoksi rouheeksi tehosekoittimella.


• 2,5 dl vettä
• ½ tl ruususuolaa


• 1 valkosipulinkynsi
• ½ sipulia
• 2 lehtisellerinvartta
• 15 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta

Silppua sipulit, selleri ja tomaatit. Tehosekoita tahnaksi pienessä pellavansiementen limamäärässä.


Kaada jauhetut pellavansiemenet isoon kulhoon ja lisää idätetyt siemenet sekä liotetut pellavansiemenet joukkoon. Lisää soseutetut kasvikset, suola ja vesi. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle pellille ja levitä taikina koko pellinlevyiseksi ohueksi levyksi.

Kuivaa leipää 35 asteisessa uunissa uuninluukku raollaan yön yli tai n. 10 tuntia. Sen jälkeen ota toinen leivinpaperilla leivitetty pelti ja aseta toisen pällin päälle. Käännä levy ympäri, jotta leipä kääntyy ylösalaisin. Nosta päällimmäinen pelti ja poista varovasti leivinpaperi. Jatka uuden puolen kuivattamista vielä toiset 10 tuntia. Mitä pidempään kuivatat leipää, sen näkkärimäisemmäksi se muuttuu ja säilyy pidempään. Mikäli leipä jää hieman pehmeäksi, säilyy se n. 1 ½ viikkoa jääkaapissa suljetussa rasiassa.

Leikkää valmis leipä 12 samankokoiseksi leipäkuutioksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti