Elämme vuodenaikaa, jolloin sää kylmenee ja keho tarvitsee lämpöä
säilyttääkseen balanssinsa. Sen lisäksi, että pidämme itsemme lämpiminä
kunnollisella vaatetuksella, myös ruoan vaikutus kehomme lämpötilaan on
merkittävä. Myöhään syksyllä ja talvella tulisi suosia kehoa lämmittävää ruokaa. Myös tuuli ja kosteus lisäävät kylmyyttä.
Näin ollen myös kesällä voi ajoittain nostaa lämmittävän ruoan osuutta.
Henkilöiden, joiden energiataso on matala ja jotka kokevat itsensä
kylmiksi, on syytä lisätä lämmittävän ruoan osuutta. Siten heikot,
laihat ja kuivat kehotyypit tarvitsevat enemmän lämpöä tuottavaa
ravintoa kuin jykevämmät ja korkean energiatason omaavat.
Kiinalaisessa lääketieteessä
(sekä muualla Idässä) ruoka-aineet jaetaan niiden erilaisen lämpöä
tuottavan vaikutuksen ja ominaismakujen mukaan. Eri ruoka-aineet ja
niiden lämpötilat sekä maut vaikuttavat meidän kehomme eri toimintoihin
joko aktivoimalla tai heikentämällä sitä. Tämä tieto saadaan
tarkastelemalla kehon käytöstä ruoan kulutuksen jälkeen. Lämpötilalla
ei mitata sitä, kuinka kuumalta tai kylmältä ruoka tuntuu, vaan ruoan
lämpötila on mitta sen vaikutuksesta kehoon ruoansulatuksen jälkeen. Yksinkertaisesti, lämmittääkö vai viilentääkö se meitä.
Viilentävät
ruoka-aineet pyrkivät johtamaan energian sisäänpäin ja alaspäin,
viilentäen ylemmät ja uloimmat kehon osat ensin. Lämmittävät ruoat
nostavat puolestaan energian ylöspäin ja ulospäin keskustasta,
lämmittäen meidät sisältä ulospäin. Lämmittävät ruoat nopeuttavat meitä
ja viilentävät hidastavat.
Hyvin kuumat ja tuliset ruoka-aineet,
kuten chili, lämmittävät meidät ensin voimakkaasti ja sitten viilentävät
hikoilun avulla. Tuliset ja kuumat ruoka-aineet myös kuivattavat kehoa,
jonka vuoksi niiden liiallista käyttöä tulisi välttää.
Ei
ole yhtä absoluuttista sääntöä, joka määrää onko ruoka lämmittävää vai
viilentävää. Seuraavat ohjeet ovat kuitenkin melko luotettavia:
•
Kasvit, joiden kasvamiseen kuluu enemmän aikaa (esim. juurekset,
inkivääri), ovat yleensä lämmittävämpiä kuin nopeasti kasvava ruoka
(salaatit).
• Ruoka-aineet, joissa on korkea vesipitoisuus, ovat yleensä viilentäviä (esim. meloni, kurkku).
• Kuivatut ruoka-aineet ovat lämmittävämpiä kuin vastaavat tuoreet (esim. kuivatut hedelmät)
•
Kemiallisesti lannoitetut ruoat, jotka on pakotettu kasvamaan nopeasti,
ovat yleensä viileämpiä kuin vastaavat luonnollisesti kasvaneet.
• Jotkut ruokiin lisätyt kemikaalit voivat aiheuttaa Kuumuutta, kuten myös keinotekoisesti kypsytetyt ruoat.
Ruoan lämpötilaan vaikutetaan myös valmistustavalla. Valmistustavoissa tulisi suosia neutraaleja tai lämmittäviä. Höyrytys
on paras tapa ruuanvalmistuksessa, sillä se ei muuta juurikaan ruuan
omaa luonnetta, ainoastaan tasapainottaa liian kylmiä tai kuumia ruokia.
• Raaka -> Viilentävä
• Höyrytetty -> Neutraali
• Keitetty (keittoruoka)-> Neutraali/Lämmittävä
• Hauduttaminen -> Lämmittävä
• Uunissa paistettu -> Lämmittävä
• Syväpaistettu -> Kuumentava
• Paistettu -> Kuumentava
• Grillattu -> Kuumentava
• Paahdettu -> Kuumentava
Tieto
ruoka-aineiden lämpötilasta auttaa meitä tasapainottamaan ateriamme
yleisvaikutusta ja sopeuttamaan sen kehomme tarpeisiin. Kylmätilan
omaavat tarvitsevat enemmän lämmittävää ravintoa ja päinvastoin.
Vaikka edellä on esitetty viitteitä siitä millainen ruoanvalmistustapa lämmittää kehoamme, on tuoreruoan osuus myös talvella erittäin tärkeää. Yleensä suosittelen tuoreruoan osuudeksi 50–80 % päivittäisestä ruoastamme.
Osuuden suuruus on yksilöllistä huomioiden kehon tarpeet. Tämän lisäksi
siihen vaikuttaa vuodenaika ja maantieteellinen sijainti. Kylmempään
vuodenaikaan mentäessä monen keho kaipaa lämmittävämpää ruokaa ja on
myös luonnollista, että kypsennetyn ruoan osuutta lisätään. Tietyt
henkilöt voivat hyvin syömällä ympärivuotisesti 100 %:sti elävää
ravintoa (ruokaa, jota ei ole kuumennettu yli 42 asteen), mutta
tällainen valinta on jokaisen tehtävä kuunnellen kehoaan.
Oman
kehon kuuntelulla ei tarkoiteta mielen ja järjen kuuntelemista, sillä
näitä ohjailevat yleensä himot tai aatteet. Tiukkojen aatteiden mukaan
eläminen voi olla vahingollista kehollemme. Olen valitettavan usein
joutunut todistamaan nuoria naisia, jotka haluavat elää vegaanisella
ravinnolla huolimatta siitä, että heidän kehonsa oireilee jatkuvasti.
Yleensä tähän on johtanut vääränlailla koostettu vegaaniravinto, joka ei
tue kehomme tarpeita. Haluan korostaa, että oikein koostettu vegaaninen
ravitsemus voi olla huipputerveellinen, mutta oma näkemykseni on, ettei
tiukka vegaaninen ravinto ole välttämättä se kaikkein terveellisin ja
paras vaihtoehto. Pieni laadukkaan eläinproteiinin osuus (kala,
äyriäiset, kananmuna, riista) ravitsemuksessamme täydentää
ravitsemustamme valtavasti.
Himot puolestaan kertovat aina
jostain kehon epätasapainotilasta. Tämä ei tarkoita, ettemmekö voisi
tuntea nautintoa ja mieltymystä eri asioita kohtaan. Juuri nautinnot tekevät elämästä elämisen arvoista.
Himot sen sijaan ovat voimakkaita haluja, joita emme kykene
hallitsemaan. Yleensä niistä muodostuu riippuvuuksia ja ne ajavat
sisäisen balanssimme päälaelleen. Näiden asioiden erottaminen kehomme viesteistä on erityisen tärkeää matkalla kohti terveyttä, hyvää oloa ja tasapainoa.
Kuten
edellä jo mainitsin, voi elävällä ravinnolla elää myös talvella
huomioimalla raaka-aineiden omat lämpövaikutukset. Myös kehon tasapaino
on tärkeää. Tällä tarkoitan, että vain yhdenlämpöisille ja makuisille
raaka-aineille itsemme altistaminen saa kehomme balanssin järkkymään.
Vuodenaikojen mukaisessa syömisessä siis ruoka-aineiden suhteita
muutetaan, muttei poisteta jotain ryhmää käytöstä kokonaan. Myös
talvella on lehtivihreän osuus siis erittäin tärkeää.
Vaikka
talvella suositaan lämmittäviä ruokia, tulisi ruokavalioon sisällyttää
vuodenajasta ja sen ominaislämpötilasta riippumatta monipuolisesti
erilaisia ruoka-aineita.
Toinen huomioitava asia on nautittavan ruoan fyysinen lämpötila. Nautittavan ruoan tulisi olla aina celsiusasteeltaan vähintään huoneenlämpöistä. Paras ruoan lämpötila on n. 35–38 astetta, joka on lähellä kehon omaa lämpötilaa.
Näin säästämme kehoamme, jonka ei tarvitse uudelleen jäähdyttää tai
vastaavasti lämmittää ravintoa ruoansulatukselle sopivaksi. Liian
kylmänä nautitut ruuat eivät ole hyväksi elimistölle. Tämä on asia, joka
on erityisen tärkeää elävän ravinnon syöjille, jotteivät he turhaan
viilentäisi kehoaan.
Seuraavassa on esimerkkejä tiettyjen ruoka-aineiden lämpövaikutuksesta.
VIILEÄT tai KYLMÄT:
• viljat; tattari, hirssi, ohra, villiriisi, speltti, vehnä
• palkokasvit, pähkinät ja siemenet; soijapapu, mungpapu, tofu
• vihannekset;
kaalit, lehtisalaatti, pinaatti, nokkonen, amarantti, selleri, parsa,
kesäkurpitsa, tomaatti, kurkku, munakoiso, bambunversot, sienet,
raparperi, hapankaali
• hedelmät, marjat; mansikka, sitrushedelmät, papaija, vesimeloni, mango, banaani, päärynä, persikka
• eläinkunnantuotteet; jogurtti, juustot, piimä, viili, kuha, hauki, ravut, merilevät
• mausteet; meirami, sitruunamelissa, suola
• juomat; vihreä tee, soijamaito, kylmä tai viileä vesi
NEUTRAALIT:
• viljat; täysjyväriisi, ruis
• palkokasvit, pähkinät ja siemenet; herne, seesaminsiemen, hasselpähkinä
• vihannekset; punajuuri, porkkana, lanttu
• hedelmät, marjat; omena, mustikka, viinirypäle, luumu, viikuna, ananas, taateli
• eläinkunnantuotteet; kananmuna, ahven, silli, tonnikala
• mausteet; hunaja
• juomat; kuuma vesi
LÄMPIMÄT:
• viljat; kaura
• palkokasvit, pähkinät ja siemenet; useat pavut, manteli, saksanpähkinä, kurpitsansiemen, pinjansiemen, käynyt papujuusto, auringonkukansiemen
• vihannekset; sipuli, ruohosipuli, kurpitsa, bataatti, oliivi
• hedelmät, marjat; kirsikka, ruusunmarja, mustaherukka, rusina, musta luumu, vadelma, aprikoosi
• eläinkunnantuotteet; nauta, lammas, kana, kalkkuna, silakka, katkaravut, lohi (höyrytetty, haudutettu, uunissa miedolla lämmöllä paistettu)
• mausteet;
persilja, rosmariini, tuore inkivääri, fenkoli, sahrami,
mausteneilikka, muskotti, kardemumma, sinapinsiemen, tilli, ruskea
sokeri
• juomat; viinit
KUUMAT: VÄLTÄ LIIALLISTA KUUMIEN RUOKIEN NAUTTIMISTA! SE SAA ELIMISTÖN EPÄTASAPAINOTILAAN!
• viljat; -
• palkokasvit, pähkinät ja siemenet; -
• vihannekset; valkosipuli, piparjuuri, shalottisipuli, paprika
• hedelmät, marjat; -
• eläinkunnantuotteet; lohi (pannulla paistettu)
• mausteet; basilika, kuivattu inkivääri, chili, pippurit, kaneli, curry
• juomat; kahvi, vahva alkoholi
Edellä
esitettyä listaa seuraamalla voimme huomata, kuinka suosittelemani
tuorepuurokin voi olla lämmittävä tai viilentävä riippuen käytettävistä
raaka-aineista. Lämmittävän tuorepuuron saamme käyttämällä raaka-aineina
esimerkiksi mustaherukkaa, vadelmaa, ruusunmarjaa, kuivattuja hedelmiä,
pähkinöitä ja siemeniä ja nauttimalla sen vähintään huoneenlämpöisenä.
Vastaava puuro valmistettuna ainoastaan viilentävistä raaka-aineista,
kuten mansikoista, banaanista, hirssistä ja jogurtista, olisi puolestaan
viilentävä.
Hyviä lämmittäviä lounas- ja päivällisruokia ovat esimerkiksi lämmittävä juureskeitto ja aurinkoinen sosekeitto tai höyrytetyt kasvikset ja lohi maustettuna isolla nipulla persiljaa tai muita tuoreita yrttejä.
Lopuksi haluan vielä nostaa esille tärkeän asian; RUOANSULATUSPROSESSI TARVITSEE LÄMPÖÄ.
Pitkäaikainen tai liiallinen kylmien ruokien syöminen heikentää
vakavasti ruoansulatustamme ja johtaa pernan toiminnan romahtamiseen.
Sisäelimistämme juuri pernalla on valtava vaikutus siinä, miten kehomme
kykenee hyödyntämään syömämme ravinnon. Mitä
vahvempi pernamme toiminta on, sitä paremmin se kykenee imemään
ravintoa mistä tahansa ruoasta ja tukemaan kehomme tarpeita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti