Siementahnat ovat puhdasta nautintoa!
Tahnoja voi käyttää levitteenä esimerkiksi täysjyvä- ja siemenleipien kanssa tai maustaa kasviksia ja muita salaattiruokia.
KURPITSANSIEMENTAHNA
• 200 g kurpitsansiemeniä
• 1 ½ - 2 dl kylmäpuristettua oliivi- rypsi- camelinaöljyä
Jauha
kurpitsansiemenet hyvin hienoksi. Pane jauhe kulhoon ja lisää siihen
teelusikoittain öljyä, kunnes saat hyvän levitteen rakenteen. Tahnan
tulee muistuttaa maapähkinävoita. Pidä tahnaa kannellisessa lasitölkissä
jääkaapissa, jotta se pysyy tuoreena. Säilyy jääkaapissa noin 1 viikon.
Kurpitsansiemenet ovat yksi parhaista sinkinlähteistä,
ja
ne on kauan yhdistetty immuunisuojaan, eturauhasen terveyteen ja
hedelmällisyyteen. Siemenissä on myös runsaasti välttämättömiä
omega-6-rasvahappoja.
LINSSITAHNA
• 3 dl keltaisia linssejä
• 8 dl vettä
• (pieni pala punasipulia tai ½ dl ruohosipulia)
• ripaus ruususuolaa
• 3-4 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
• 2 rkl sitruunamehua
• tuoretta persiljaa tai basilikaa
Huuhtele
linssit huolellisesti ja hauduta niitä miedolla lämmöllä n. puolisen
tuntia. Nosta lämpötila kiehumispisteeseen ja kuori mahdollinen vaahto
pois. Hauduta n. 30 minuuttia tai, tai kunnes linssit ovat täysin
pehmenneet (lisää vettä tarvittaessa). Lisää suola ja soseuta
sauvasekoittimella. Lisää pilkottu sipuli, oliiviöljy, sitruunamehu ja
mausteet ennen tarjoilua.
TUOREHERNETAHNA
• 150 g tuoreita herneitä
• ½ dl kylmäpuristettua oliivi- rypsi- camelinaöljyä
• 2-3 rkl sitruunamehua
• 1-2 dl tuoretta basilikaa tai persiljaa
• 1 dl manteleita
• 1-2 valkosipulinkynttä
• 1 tl ruususuolaa
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Syö sellaisenaan leivän päällä tai kasviksiin sekoitettuna.
PERSILJAKEVYTLEVITE
• 125 g voita
• n. 1 ¼ dl vettä
• ¾ dl kylmäpuristettua oliivi- rypsi- camelinaöljyä
• 1 dl tuoretta persiljaa pilkottuna
Sekoita
huoneenlämpöinen voi kylmään veteen ja sekoita öljy ohuena nauhana
joukkoon. Lisää persilja. Laita jääkaappiin kovettumaan.
HUMMUS
• 4 dl keitettyjä kikherneitä
• 2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa ja loraus vettä
• 1 dl vettä
• 2-3 rkl kylmäpuristettua oliivi- rypsi- camelinaöljyä
• 1-2 rkl sitruunamehua
• 1-2 tl ruususuolaa
• 2-3 rkl persiljaa
• (1 pilkottu valkosipulinkynsi)
Soseuta
kikherneet tehosekoittimessa. Vatkaa tahinia ja vettä
sauvasekoittimella tai käsin, niin että tahini sekoittuu veteen. Lisää
kaikki ainekset kikherneisiin ja sekoita huolellisesti. Lisää vettä, jos
tahna on liian sakeaa. Anna vetäytyä muutama tunti ja tarjoile
lisukkeena tai sellaisenaan leivän päällä. Säilyy jääkaapissa n. 3
vuorokautta. Osan voi myös pakastaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti