keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Syö itsellesi ihannepaino

Jokainen meistä haluaisin saavuttaa ihannepainonsa. Mutta mikä on ihannepaino? Länsimainen lääketiede kategorisoi ihmiset usein turhan tiukkojen raamien mukaan. Vaikka joustonvaraa toki ”normaaliin” painoon on annettu, ei se kerro koko totuutta. Ihmisten painon sijaan katse pitäisi kääntää terveyttä kohti, aivan samoin kuin ruoan energiamäärä ravintoaineita ja laatua kohti.


Kaloreiden sijaan ravinteita

Perinteisen ajattelun mukaan kalori on aina kalori. Tietyn kokoinen ihminen tarvitsee tietyn määrän kaloreita, jotta hänen päivittäinen energiantarpeensa tulisi tyydytettyä. Kaloreiden lisäksi huomio on oikein jaotelluissa energiaravinteissa, kuten rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit. Mikä näiden ihanteellinen saantisuhde sitten on, vaihtelee aikakausittain ja koulukunnittain. Näiden ihanteellinen tasapaino ei kuitenkaan kerro vielä mitään ravitsemustilastamme. Suurin osa länsimaiden ihmisistä elääkin aliravittuina siitä huolimatta, että heidän energiansaantinsa hipoo korkeuksia. Aliravitsemus on tila, jossa henkilö ei saa tarpeeksi ravinteita, joka mahdollistaisi hänelle tasapainoisen hyvän olon sekä terveyden.

Kalorit eivät myöskään ole niin yksiselitteinen asia kuin yleisesti annetaan ymmärtää, sillä eri ruoka-aineet käyttäytyvät elimistössä eri tavoin. Myös eri henkilöt reagoivat eri tavoin ruoka-aineisiin. Tämän lisäksi tietyn raaka-aineen käyttäytymiseen vaikuttaa se, minkä kanssa raaka-aine nautitaan. Raaka-aineella, sen kanssa nautituilla muilla ruoka-aineilla sekä ruoanvalmistustavalla on merkitystä niin eri ravinteiden imeytymistehokkuuteen, ruoansulatukseen, energian lähteen käyttämiseen kuin energian varastoitumiseenkin. Joissakin uusissa tutkimuksissa on huomattu, kuinka saman energiamäärän saaminen pähkinöistä ja siemenistä käyttäytyy eri tavalla kuin pastasta ja leivästä saatuna. Esimerkkitutkimus mm. osoitti, kuinka tärkkelyspitoinen ruoka lihotti helpommin. Vaikka kyseisiä ruoka-aineita syötiin tutkimukseen osallistuneiden ihmisten kesken niin paljon, että se ylitti heidän energiantarpeensa, varastoitui ylimääräinen energia varastorasvana aivan eri paikkoihin. Tärkkelystä nauttineiden rasva varastoitui vyötärölle, joka on terveydelle erityisen vaarallista muodostaen rasvakertymiä myös sisäelintemme ympärille. Sen sijaan pähkinöistä ja siemenistä saatu lisäenergia varastoitui lantiolle ja reisiin, joka puolestaan ei ole terveydelle niin vaarallista. Myös rasvanlaadulla on selvä yhteys terveyteen ja sen varastoitumisominaisuuksiin. Kerta- ja monityydyttymättömät rasvahapot, joita saadaan pähkinöistä, siemenistä, kylmäpuristetuista kasviöljyistä, avokadosta, kalasta ja muista merenantimista, ovat terveydelle edullisia ja jopa välttämättömiä. Perinteisen kaloreihin tuijottamisen sijaan toivoisin ihmisten kiinnittävän huomionsa ruoka-aineiden suojaravinteisiin, kuten vitamiini- ja kivennäisaineisiin ja antioksidantteihin. Suosikaa siis vain LAATURUOKAA ja oikeat ravinteet ja energiamäärät tulevat kyllä sitten itsestään, mikäli määrät ja suhteet ovat kohdallaan.


Syökää ihmiset SYÖKÄÄ

Usein laihdutettaessa ihmiset alkavat nipistää ruokamääristään. Laihdutusohjelmissa laskeskellaan syödyn aterian kaloreita ja määrästä tingitään juuri kaloreiden vähentymisen toivossa. Ruoan vähentäminen on joissain ylensyömisen tapauksissa suotavaa, mutta toisinaan se saattaa viedä väärille urille, sillä liian niukasti syöminen vain hidastuttaa aineenvaihduntaamme. Tämän lisäksi ravinteiden määrä sen kuin vähenee samassa suhteessa ruoanvähenemisen kanssa. Vähentämisen sijaan tulisi suosia huonolaatuisen ruoan korvaamista ravinteikkaammalla vaihtoehdolla.

Työssäni kohtaan mitä erilaisimpia ihmisiä ja jokaisella on oma syynsä ravintoneuvojan luokse saapumiseen. Yksi yleinen syy on kuitenkin laihdutus, sillä runsas ylipaino alkaa jo tuottaa joukon mitä erilaisimpia oireita ja sairauksia. Huolimatta ylipainosta olen suurimmassa osassa henkilöiden ravitsemuksessa tehnyt huomion, että he syövät määrällisesti liian vähän. Ylipaino onkin kertynyt vääränlaisista ruoka-aineista itse määrän sijaan.

Olipa kyse sitten ali- tai ylipainosta, yritän korostaa, ettei kenenkään pitäisi koskaan laihduttaa tai lihottaa itseään. Sanoilla on negatiivinen kaiku, joka vaikuttaa väistämättä psyykkeeseemme. Tämän negaation koemme usein rajaavana ja kahlitsevana, eikä sellaisten tunteiden kanssa eläminen voi koskaan olla kovin terveyttävää.



Sen sijaan kehotan kaikkia SYÖMÄÄN TERVEELLISESTI! Suositukseni kuuluukin: SYÖKÄÄ ITSENNE TERVEIKSI! Terveellinen ruokavalio ei ole myöskään väliaikainen dieetti, vaan elämänmuutos.

Oikean määrän syödylle ruoalle jokainen tunnistaa, mikäli oppii kuuntelemaan kehonsa hienovaraisia viestejä. Liika ajatteleminen onkin usein yliarvostettua. Ajattelemisen ja järkeilemisen sijaan voisimme jokainen yrittää kuunnella sisäistä ääntämme. Se on usein jo ”ajatellut” asiat puolestamme ja antaa valmiita vastauksia, kunhan osaamme tulkita niitä.

Terveellisten ja laadukkaiden raaka-aineiden listaa löydät pitkin matkaa blogini muista artikkeleista. Oikeita raaka-aineita ja oikeassa suhteessa nauttiessaan ihminen voi syödä niin paljon kuin haluaa vaarantamatta kuitenkaan terveyttään. Itse asiassa tämän jälkeen ei enää tarvitse laskeskella ruoka-aineiden ravintosisältöjä, vaan elimistö saa oikeat määrät ravinteita huomaamattaan. Myös painomme ajautuu meille luonnollisiin lukemiin kuin itsestään. Se, onko paino virallisten suositusten ylä- tai alarajoissa ei ole merkitystä, niin kauan kuin ihminen on terve. On kuitenkin huomioitava, että meidän jokaisen ruumiinrakenteemme on erilainen ja toimii pohjana kehonmallillemme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti